Rins: Suzukijev je motor sada puno bolji

rins

Alex Rins tvrdi kako je Suzuki uspio uvelike poboljšati svoju najveću prošlogodišnju manu, a to je motor.

Španjolac Rins smatra da je pogrešan odabir postavki motora na predsezonskim testiranjima 2017. godine donio probleme momčadi Suzuki kroz cijelu sezonu. Jedine svijetle točke su bile tri utrke krajem sezone s top pet plasmanima.

Kako bi izbjegli ponavljanje greške, Suzuki je više nego ikada usredotočio svoje napore na pogonsku jedinicu prilikom testova u Sepangu.

Rins je u ponedjeljak ostvario 13. najbrže vrijeme te uspio pronaći postavke motora i motocikla za koji kaže da je poboljšan u svim područjima.

“Ono što je istina, puno smo poboljšali motor”, rekao je Rins. “Prvo smo se usredotočili na postavke motora, a zatim na cjelokupan paket za 2018. godinu i mislim da smo imali dobar ritam.”

“Motor smo opterećivali na 100 % kako bismo bili sigurni da može izdržati jak ritam”, dodaje. “U Japanu su ove zime naporno radili i poboljšali paket na svim područjima. Pogotovo na području snage te okretnosti, što je bila naša najveća mana u 2017. godini”.

Rins kaže da je prilikom testiranja nove šasije glavna stavka na koju su se usredotočili motor kako ne bi ponovili grešku od prije 12 mjeseci.

“Puno smo poboljšali motor. Ovoga trenutka samo pokušavamo naći idealne postavke motora, a eksperimente sa šasijom ni ne izvodimo”, nastavlja Rins.

“Imamo u planu i posebno testiranje šasije, ali u osnovi ne želimo učiniti istu pogrešku koju smo napravili prošle godine, tako da je glavni fokus bio na motoru.”

“Poboljšali smo malo i elektroniku, ali u osnovi motor stvara razliku i veliki korak naprijed. S elektronikom malo podesite motocikl, ali glavna stvar je motor”, zaključuje Rins.