Jedan od vodećih ljudi Renaulta Alan Permane smatra da je Robert Kubica pokazao brzinu s kojom se može vratiti u Formulu 1. Kubica je prošlog tjedna testirao u Lotusu iz 2012. godine.

32-godišnji je Poljak odvozio 115 krugova na stazi Valencia i da sada misli da je spreman za pošteni povratak. Permane je kazao da je pokazao vrlo dobru brzinu, ali da je najveće iznenađenje bila odrađena kilometraža.

“Uopće nisam sumnjao u brzinu”, rekao je Permane. “Ja nisam znao, a vjerojatno ni on da će biti u fizičkom stanju toliko puno krugova odvoziti. Vozio je na simulatoru i GP3 bolid kako bi se pripremio za ovo, ali iskreno govoreći, nismo znali koja mu je granica”, nastavio je.

“Bio je brz, uradio je dugi stint, kratki stint, vježbe kvalifikacija i uvjete utrke veoma dobro”, doda je Permane. Na upit o mogućem povratku Kubice u bolid F1 je odgovorio: “S obzirom na viđeno i analizu podataka, brzina je zasigurno tu. Napravio je fantastičan posao na Valenciji. Ne znam kakav bi bio na drugim stazama s obzirom na fizičke poteškoće, ali na njemu je da napravi sljedeći korak ako se smatra spremnim”, zaključio je Permane.

Kubica je pretrpio ozbiljnu ozljedu ruke zbog čega su u Renaultu specijalno modificirali volan kako bi Poljaku bilo što udobnije.

Kubica za Renaultov program već testira nekoliko mjeseci, ali su službeno potvrdili o čemu se radi tek nakon najnovijeg testa.

“Nismo željeli napraviti medijsku buru. Znali smo dočim stupi u otvoreni jednosjed da će se svi zainteresirati. Svi vole Roberta i svi su tužni zbog nesreće koja mu se dogodila”, kaže Permane.

“On je miran po tom pitanju. Želio sam da taj dan bude bez pritiska, očekivanja i samo odvozi svoje”.

Iako se špekuliralo da je ovo jednokratna prilika za Kubicu, Permane je opovrgnuo glasine i naveo da je Renault ponudio Kubici daljnji angažman.

Sljedeći je vjerojatno simulator u tvornici u Enstonu…