Veteran Formule 1 36-godišnji Felipe Massa smatra da ljudi više-manje vole kritizirati iste stvari koje im se nisu sviđale ni kada je postao F1 vozač 2002. godine.

Felipe Massa napominje kako su početkom 2000-ih imali moćne i bučne V10 motore, nadolijevanje goriva i više proizvođača, ali drži da su fundamentalnosti sporta ostale iste.

“Kad sam započeo karijeru pretjecanje je bilo jako teško. Nismo imali DRS i svi su se žalili na to. Govorili su da nedostaje pretjecanja, da su top momčadi puno bolje od drugih, da je sve skupo…”, nabraja Massa.

“Što je danas drugačije? Ne vidim neku veliku promjenu. Možda su neke momčadi u međuvremenu potrošile nešto više novca, ali u suštini je razlika između najbolje i najgore momčadi uvijek bila ogromna. Ali ovo je F1, iako se nadam da će se stvari promijeniti u budućnosti”, dodaje Brazilac.

Kao veliku razliku od prijašnjeg vremena navodi nedostatak testova za mlade vozače koje je sada minimalno. Massa smatra da se danas mladi vozači jako brzo trebaju prilagoditi i dobiti brzinu.

“Iskustvo te nauči da respektiraš bolid. Također stekneš znanje da predvidiš neke stvari prije nego se dogode. Mladi vozači imaju priliku, rade dobar posao i uče se vještinama utrkivajući. Iako imam puno više iskustva, ne vidim bitniju razliku među nama. Dobar vozač je dobar vozač”.

Massa navodi da je izazov vožnje F1 bolid podjednak otkad je započeo karijeru, ali i dok su se pravila mijenjala.

“Bolidi su drugačiji, ali mentalitet je isti. Bitan je način na koji ga voziš, što kao vozač daješ bolidu i kako izvlačiš najviše iz paketa. Bolidi su bili drugačiji, pravila su bila drugačija, gume su bile drugačije, motori su bili drugačiji…”, govori Massa.

“Da biste bili F1 vozač, morate biti najbolji i izvući najviše iz bolida. F1 je uvijek takva bila, u suštini se nikad nije promijenila do danas”, zaključio je.

Pobornici skupine da je bilo bolje “davnih” dana bi se nakon Massinog iskrenog osvrta na uvijek aktualnu temu morali ublažiti s prigovorima.