Aktualni svjetski prvak Marc Marquez je prije vikenda u Japanu na stazi Motegi naglasio kako se borba za titulu vodi između njega, Talijana Doviziosa i sunarodnjaka Mavericka Vinalesa.

“Jedan od nas trojice će uzeti titulu prvaka. Bit će to Dovi, Maverick ili ja, a 90% sam siguran da će se odlučivati na zadnjoj utrci u Valenciji”, kazao je Marquez.

U zadnje četiri utrke očekuje izjednačenu borbu s rivalima. Ne bi ga iznenadili usponi i padovi forme, iako sam drži jako dobar rezultatski niz od postolja u Kataloniji.

Marc nije započeo sezonu kako je priželjkivao. Pao je u Argentini dok je vodio utrku i u francuskom Le Mansu dok se borio za postolje, a u talijanskom je Mugellu završio na tek šestom mjestu.

Marquezu se strpljenje naposljetku isplatilo na najbolji način. S novim poboljšanjima na Hondi, počeo je s redanjem postolja kojeg je dosad propustio samo na Silverstonu zbog kvara.

“Najtežih mi je bilo prvih pet utrka. Bili smo spori, pa sam morao puno riskirati zbog čega bih učestalo padao. Naročito je teško bilo u Le Mansu i u Mugellu pa sam mislio kako je osvajanje sezone van dohvata”, govori Marquez.

“Kad bih pokušao voziti sigurno i uglađeno, tada bih završio oko šestog-sedmog mjesta, a tako se ne osvajaju prvenstva!”, naglasio me Marquez.

“Onda sam se odlučio malo za promjenu mentaliteta. Bio sam strpljiv i čekao dok ne steknem dobar osjećaj. U Assenu sam napokon dobio osjećaj kakav sam želio i bolje sam razumio granice nego prije”, nastavlja trostruki prvak.

“Mislim da još učim i kako sitna promjena na motoru može utjecati na vozački stil, pa čak i potpuno promijeniti osjećaj. Svaki je detalj bitan”, zaključio je Marquez.

Španjolac je sada u situaciji kada se ne bio trebao ustručavati i poslužiti defanzivnom strategijom te znati kada napasti, a kada ne.

“Mislim da će biti utrka kad će Vinales ili Dovi biti brži od mene. Ako se budem dobro osjećao, dati ću sve od sebe i napasti, ali ako se ne budem osjećao da mogu pobijediti, radije ću završiti drugi i uzeti dobre bodove”, smatra Marquez.

Marc drži kako je najveća razlika od prethodnog motocikla u motoru. S promjenom motora je došlo i do promjene balansa. Navodno mu je sada puno lakše postaviti motocikl u svakoj situaciji i na svakoj stazi.

Za Motegi će morati naći kompromis između jake i učestale akceleracije te jakog kočenja. S obzirom da je Marc dosad slavio triput na Motegiju i ima dobre uspomene, sumnjamo kako će napraviti veću grešku u garaži.