Marquez o novim aerodinamičnim krilcima

Aktualni prvak Marc Marquez kaže kako još nije u stanju držati dobar tempo prilikom korištenja novih krilaca koje je Honda predstavila na testu u Sepangu.

Uz timskog kolegu Pedrosu i testnog vozača Crutchlowa, Marquez je na drugom danu testiranja isprobao nova aerodinamična krilca.

Svi su vozači potvrdili da novi dizajn pomaže u stabilizaciji pri kočenju te ne dopušta tako lako dizanje na stražnji kotač prilikom ubrzanja, ali Marc priznaje da je zabrinut za korištenje ovakve specifikacije prilikom duže vožnje.

“Naravno da je glavni cilj krilaca spriječiti dizanje na stražnji kotač, pokušavate imati više potiska, ali tada izgubite dio maksimalne brzine”, rekao je Marquez.

“S krilima je bolja stabilnost pri kočenju, ali kada krenete ulaziti u zavoj, motocikl se doima težim. Brzi zavoji također izgledaju malo teži.”

“Mislim da s novim krilcima moramo naći dobru ravnotežu motocikla, jer jedan krug mogu odvoziti jako brzo, ali da budem dosljedan i nastavim jureći stint, bojim se da bih pregrijao prednju gumu ili nešto slično”, objašnjava.

Pedrosa je rekao da je odradio puno testiranja s novim krilcima i dodaje:” Naravno da ima nekih prednosti, kao što je dizanje na stražnji kotač, ali u zavojima je nešto drugačiji osjećaj. Moramo vidjeti je li to dobro baš za svaku stazu.”

“Imali smo samo ovu specifikaciju. Nakon prvih testiranja imamo neke dojmove i povratne informacije tako da inženjeri mogu vidjeti što dalje. Modificirati, zadržati ih ovakvima ili što god kako bi udovoljili zahtjeve vozača”, objašnjava Pedrosa.

pedrosa

Dilema oko postavki motora

Osim novih krilaca, Hondini vozači su isprobali i nove specifikacije motora. Trebaju se odlučiti je li bilo bolje u postsezonskom testu u Valenciji ili sada u Sepangu.

“U osnovi se baziramo na novu specifikaciju, onu posljednju koju smo testirali. Ali ovoga puta uzimamo u obzir i onu iz Valencije”, nastavlja Marquez.

“Bit će važno sve dobro razumjeti i analizirati. Sasvim je važno u posljednjem danu odlučiti koji je motor najbolji.”

“Izgleda da svi Hondini vozači idu na novi, ali ja još imam sumnje jer novi ima još nekih stavki koje nam mogu donijeti poteškoće na nekim stazama.”

“Ovo je vrlo posebna staza, samo su dvije-tri utrke u sezoni slične ovoj. Ostale staze su potpuno drugačije tako da je važno razumjeti sve”, zaključuje Marquez.