Marc Marquez vjeruje da ovogodišnje mekše gume, a pogotovo prednje, pogoduju njegovom timskom kolegi Daniju Pedrosi i da je su ključ njegova uspjeha.

Aktualni prvak kraljevske klase Marquez nakon pet ovosezonskih utrka zauzima četvrto mjesto u poretku vozača. Pobijedio je u Austinu, ali je pao dvaput – u drugoj utrci sezone u Argentini dok je vodio utrku i zadnjeg vikenda u Le Mansu.

Pedrosa je pao na argentinskoj stazi Termas de Rio na identičnom mjestu kao kolega Marquez, a u Le Mansu je zauzeo treće mjesto. U ukupnom poretku zauzima drugo mjesto sa 17 bodova zaostatka za Vinalesom te 10 prednosti u odnosu na Marqueza.

Ovo je prvi puta od sredine 2013. godine da Pedrosa vodi u odnosu na Marqueza, a Marquez razvoj situacije pripisuje gumama.

Ovog vikenda u Mugellu, Michelin donosi tvrđu komponentu prednje gume, nakon što je čak 20 od 23 vozača zatražilo promjenu nakon Le Mansa.

“Jasno je da motocikl uopće nije loš, a u Jerezu je vjerojatno bio najbolji”, govori Marquez. “U Le Mansu je opet bila patnja i to meni veća nego Daniju, a sve zbog mekane prednje gume.”

“To je mekša konstrukcija, a moj stil vožnje je uvijek bio usredotočen na kasna i agresivna kočenja. Dani ima mnogo uglađeniji stil pa njegove postavke motocikla nemaju veze s mojim”, nastavlja Marquez.

“Bio bih puno zabrinutiji da se to stanje neće promijeniti. Ali mislim da će mi nove tvrde komponente u Italiji omogućiti da gurnem granice kočenja i ponovo dobijem povjerenje u prednji dio motocikla”, zaključio je Španjolac.

Izbor ostalih

Samo su Maverick Vinales, Loris Baz i Jorge Lorenzo glasovali protiv donošenja tvrđe komponente koja je testirana nakon utrke u Jerezu i prošlog tjedna na privatnom testu u Barceloni.

Interesantan je Pedrosin glas za uvođenje tvrđe komponente, unatoč činjenici da je ostvarivao vrlo dobar uspjeh s mekšom gumom ove sezone.

“Imamo samo pet prednjih guma određene specifikacije za cijeli vikend tako da ću u nekom trenutku morati koristiti tvrđu opciju”, objašnjava Pedrosa.

“Zato se bolje prilagoditi sebi i motociklu što je prije moguće u novim okolnostima.”, zaključio je Mali Samurai.