Valentino Rossi vjeruje da je Dani Pedrosa zaslužio osvojiti najmanje jedan naslov u kraljevskoj klasi.

Pedrosa je pred vikend na njemačkom Sachsenringu donio odluku o povlačenju iz sporta na kraju sezone. Na njegovo će mjesto doći sunarodnjak Jorge Lorenzo.

Od dolaska u kraljevsku klasu 2006. godine, Pedrosa je pobijedio 31 utrku i bio čak triput doprvak. Sada se nalazi u slaboj formi i čini se da će do kraja sezone teško do još jedne pobjede.

“Velika je šteta za MotoGP jer ostajemo bez jednog od najboljih vozača zadnjeg perioda”, govori dugogodišnji rival Rossi o Pedrosi.

“Jako mi je žao što Dani nikada nije osvojio naslov svjetskog prvaka jer vjerujem da je zaslužio najmanje jedan”, dodaje.

“Mislim da je mogao još voziti, ali ovo je njegov osobni izbor. Nisam se nadao povlačenju i mislio sam da će nastaviti, vjerojatno u Yamahi, ali se predomislio. Znam da je puno razmišljao o svemu”, objasnio je Rossi.

Rossi kaže da je Pedrosin vozački stil u kojem na ubrzanju iz zavoja ravna motocikl iz ulegnutog položaja postao jako utjecajan u MotoGP-u.

“Dani je oduvijek bio jako tehnički nastrojen vozač. Njegov je stil uvijek bio pametan i čist. Uvijek je imao čista kočenja i rijetko je proklizavao. On bi uvijek bio jedan od prvih s ubrzanjem na izlasku iz zavoja”, govori Rossi o specifičnostima Pedrose.

Andrea Dovizioso, bivši Pedrosin kolega od 2009. do 2011. u Hondi, kaže da je puno naučio od njega.

“Dani je bio moj kolega u HRC-u, u klasama 125cc, 250cc i uvijek je bio nešto brži od mene pa sam morao puno učiti od njega”, prisjeća se Dovi.

“Izuzetan je bio način na koji je upravljao motociklom. Mislim da je donio mnoge promjene i puno mi pomogao u vozačkom razvoju. Morao sam puno učiti i ponavljati da bih svladao sve te stvari”, kaže Talijan.

Pedrosin aktualni kolega Marc Marquez boravi čitavu karijeru u istoj momčadi s Danijem (od 2013.) i pritom je osvojio impresivna četiri naslova svjetskog prvaka, a sada je na putu prema petom.

“Mogu kazati da kad sam došao u MotoGP, on me učio kako voziti motocikl”, odaje počast Marquez starijem sunarodnjaku.

“Naravno, nisam ja bio loš, ali oko svih detalja, on je bio moj momčadski kolega”, zaključio je Marquez.