Promotori VN Malezije kažu da postoji mogućnost za povratak F1 na njihovu stazu, ako se utrke učini zanimljivijima.

Ove ćemo godine imati 19. i kako stvari stoje posljednje izdanje VN Malezije. Prošle su se godine organizatori dogovorili s Liberty Mediom o godinu ranijem raskidu ugovora zbog neisplativosti događaja.

Na upit je li Formula 1 dobrodošla u budućnosti, glavni izvršni direktor Sepanga Dato’ Razlan Razali je odgovorio: “Naravno – staza je još tu!”

“Ako se poslože sve stvari na svoje mjesto, vratit ćemo se. Želimo ponovno vidjeti uzbudljivu F1. Novi vlasnici moraju preuzeti potpunu kontrolu nad utrkama i učiniti ih ponovno zanimljivima.”

“Bernie je izgubio kontrolu s FIA-om. Drastična promjena pravila 2014. godine, koja su donijela nove prekomplicirane V6 motore je bila početak silazne putanje Formule 1”, nastavlja Razali.

“Utrke su postale dosadne, bez uzbuđenja i sve je to itekako utjecalo na interes gledatelja, kako preko televizijskih kanala tako i preko onih koji dolaze na samu stazu. Moraju vratiti uzbuđenje jer nemaju drugog izbora”.

“Vidjet ćemo što novi menadžment donosi”, s nadom će Razali.

Iako imaju najjeftinije ulaznice u čitavom kalendaru, Sepang je u problemima zbog pada interesa. Prošle je godine na stazi bilo 45 000 gledatelja, što nije ni pola kapaciteta staze koji iznosi 120 000.

Singapur, rival umjesto partnera

Razali priznaje kako je priključenje VN Singapura F1 kalendaru izravno utjecalo na utrku u Maleziji zbog gubitka korporativne klijentele.

Singapur je nenadmašiv sa svojim impresivnim zabavnim sadržajem van staze. Svaku večer privlači čak i prvoklasne izvođače diljem svijeta.

Razali dodaje: “Imati dvije F1 utrke u jugoistočnoj Aziji ubija sport. Bilo bi puno bolje ako bismo se mogli izmjenjivati.”

Upitan je li izmjenjivanje financijski održivo, Razali je odgovorio: “Vjerujem da bi nam Singapur ponudio tu mogućnost prije njihovog pridruživanja F1”.

Unatoč činjenici da druge staze u kalendaru smatraju da je izmjenjivanje neisplativo, Razali tvrdi kako je to trenutačno jedini način.

Također, Razali je nagovijestio da postoji mogućnost da Sepang postane test staza Formule 1, ali nije siguran da će biti dovoljno interesa.

“Istražujem ideju testiranja”, dodaje. “Ali nisam siguran hoće li navijači biti raspoloženi da dođu i gledaju testiranje bolida. To bi također bilo pitanje troškova”.

“MotoGP nam uvijek plati korištenje staze za testove pa navijači mogu doći i gledati besplatno, no nisam siguran hoće li to biti izvedivo s F1”, zaključuje Razali.

1 KOMENTAR

  1. Nije ni staza nesto, Singapur je mnogo Zanimljiviji i inace, tako da niko nece zaliti mnogo

Comments are closed.