Niki Lauda je nakon uspješne operacije pluća spreman za dugu terapiju, a za početak će uzimati i 50 tableta dnevno. Njegov život nakon spasonosne operacije više neće biti isti.

Lauda se za vrijeme odmora na Ibizi prehladio i stanje mu se pogoršalo do upale pluća. Hitno je prebačen u rodni Beč kako bi mu osigurali liječnički tretman i pripremili ga za transplataciju pluća.

Lauda je imao samo tjedan dana života, ali su uspjeli pronaći adekvatnog donora. Doktor Walter Klepetko iz bečke bolnice je pohvalio mentalni stav svog pacijenta jer je on najbitniji u procesu oporavka.

“Pacijent mora biti borac i zaista željeti oporavak. Teško je pronaći većeg borca od Nikija”, govori Klepetko.

“Pacijent mora biti ustrajan. Ako imate posla s depresivnim pacijentom, neće biti lako izvući kraj. Želja za životom mora biti jaka”.

“Niki će do kraja života biti pacijent, ali još uvijek može biti odličan. Zasad nema žurbe jer je najvažnija stvar da na kraju napusti bolnicu u dobrom stanju”, zaključio je doktor Klepetko.

Legenda austrijskog motorsporta obnaša funkciju neizvršnog direktora Mercedesove F1 momčadi i globalni je ambasador sporta. Cijeli ga svijet poznaje kao velikog borca i trkaću ikonu.

Najupečatljiviji trenutak karijere se dogodio u kišnom Nurburgringu 1976. godine. Nakon nesreće, dugo je bio u gorućem bolidu koji je osim opeklina ostavio traga i na respiratornom sistemu.

Ipak, to ga nije obeshrabrilo da se vrati na stazu u rekordnom roku s friškim ozljedama i nastavi borbu s rivalom Jamesom Huntom do zadnje utrke.