Trostruki svjetski prvak Niki Lauda smatra da će uvođenje sigurnosnog koncepta “Halo” uništiti nastavak populariziranja F1 utrka.

Potvrda FIA-e ovog tjedna o uvođenja sigurnosnog rješenja već od 2018. godine nije dočekana s odobrenjem u javnosti, ali niti među timovima. Navodno je samo jedna od velikih momčadi (Ferrari op.a) bila složna s odlukom vrhovnog tijela automobilističke organizacije.

Iako je Laudin Mercedes prvi razvio taj koncept, Lauda smatra kako bi najbolje bilo još neko vrijeme pričekati dok se ne ishodi kvalitetnije rješenje.

“Testirali smo Halo, zatim Red Bullov Canopy, a na kraju i “Štit”, ali nismo se 100% uvjerili u kvalitetu istih”, kazao je Lauda za njemački Auto Motor und Sport.

“U ovoj situaciji morate donijeti pravu odluku, a Halo je pogrešna. Odluka FIA-e je loša jer su se F1 momčadi potrudile napraviti bolje i atraktivnije bolide kako bi privukli nove obožavatelje. Mislim da je ovo velik korak unatrag”, nastavio je.

Lauda smatra da su F1 bolidi veoma sigurni, onakvi kakvi jesu i da bi bilo bolje sačekati jer koncept “Halo” nije dobio podršku.

“Halo ubija DNA bolida F1. FIA je već učinila bolide maksimalno sigurnim. Opasnost od letećih kotača je također suzbijena. Rizik za vozače je minimalan”.

“Najpametnije bi bilo pronaći rješenje koje neće uništiti izgled bolida. Nema smisla činiti nešto zbog čega ćemo žaliti poslije”, zaključio je stari lisac.