Robert Kubica kaže da se osjećao posramljeno dok je vozio Williams FW41 tokom prvog slobodnog treninga na Catalunyi.

Kubica je ovog vikenda prvi put ove sezone odvozio trening umjesto Rusa Sergeya Sirotkina.

Poljak kaže da se šokirao kad je uvidio koliko je bolid loš i težak za voziti. Priznaje da je očekivao težak trening, ali ne ovoliko!

“Dolaskom u Barcelonu, očekivao sam tešku situaciju. Prvi slobodni trening je bio puno teži od očekivanog. Mučio sam se ponajviše s balansom”, govori poljska zvijezda kojeg su došli ispratiti brojni navijači.

“Ovo je bio šok za mene i osjećao sam se posramljeno jer je bilo jako teško upravljati i osjećao sam se puno sporiji na nekim mjestima”, dodaje.

“Nismo mogli više. Jutros smo bili prespori, a osim toga je gotovo nemoguće održati bolid na stazi. To moramo popraviti kako bismo olakšali život trkaćim vozačima”, objašnjava.

Kubica napominje kako se on dobro osjećao sa sobom, ali ne i s autom. “Osjećao sam se dobro u kokpitu, ali moram naglasiti kako je jako teško steći takav osjećaj s obzirom na problematičan bolid”.

“Ovo je bio dobar test za mene. Uvijek morate dobro razumjeti koji su vam limiti i limiti vašeg bolida. Kao razvojni vozač nisam u poziciji da izvodim blesave stvari već donosim povratne informacije. Mislim da sam učinio ono što su mi kazali i da su zadovoljni s onim što sam obavio”, zaključio je Robert.

Momčad iz Grova je trenutno na začelju poretka s četiri osvojena boda, zahvaljujući Lance Strollu u Azerbajdžanu.