Tehnički direktor Toro Rossa James Key smatra da će se svi uskoro priviknuti na sigurnosni dodatak Halo.

Zaštita glave je obavezna za sve momčadi u sezoni 2018, a dočekana je iznimnim negodovanjem publike jer nagrđuje izgled bolida i potencijalna je sigurnosna prijetnja zbog otežanog brzog izlaska u slučaju požara.

Prošle su godine u nekoliko prilika tokom slobodnih treninga sve momčadi testirale Halo kako bi se vozači priviknuli na novi pogled, a timovi prikupe aerodinamičke podatke.

Unatoč negativnim i žestokim kritikama, Key vjeruje da će se gledatelji rapidno prihvatiti na Halo. “Moj osjećaj iz želuca kaže da će se svi vrlo brzo naviknuti na Halo”, započinje Key.

halo
Pogled iz novog F2 bolida s Halom

“Zasigurno će se voditi razgovori oko svih mišljenja. Svi oni na svoj način drže vodu, ali bez obzira na sve, to je samo sitnica na koju ćemo se naviknuti i vrlo brzo će nas samo interesirati utrkivanje”, nastavio je tehnički direktor.

Iako se Halo dosad koristio u standardnoj crnoj boji, u novoj sezoni će postati dio momčadske liverje. Key navodi da će to vrlo brzo ublažiti bol u očima nezadovoljnih promatrača.

“S obzirom na aerodinamička poboljšanja na okviru Haloa, izgledati će prihvatljiviji za F1 bolid nego prije. Vizualno će biti rafiniraniji, a momčadi su imale vremena da porade oko optimiziranja aerodinamike”.

“Svjestan sam da su svi pomalo nervozni prije prvih testova, ali mislim da zasad sve ide po planu. Uvijek postoje nepoznanice, a povijesnih referenci za Halo nemamo”.

“Očito je da se radi o robusnom elementu koji zahtijeva određene uvjete i mora podnijeti teška opterećenja kako bi bili sigurni da je sve u skladu s očekivanjima”, zaključio je Key.