Unatoč odličnim rezultatima zadnjih nekoliko sezona, Force India bi uskoro trebala na bubanj. Favorit za kupca je kultni Brabham.

Protiv šefa Force Indije Vijaya Mallye je pokrenuta parnica i Britanci su ga predali indijskim vlastima zbog višemilijunskih dugova koje je ostavila njegova aviokompanija Kingfisher.

Njegov partner u Force Indiji Subrata Roy je u još lošijoj situaciji i već dvije godine boravi više u zatvoru negoli na slobodi. Logično je stoga da se više ne mogu baviti Formulom 1.

Britanski Brabham se prometnuo u izvjesnog kupca i kupnja Force Indije bi bila jako isplativa. Cijena koju traži indijski vlasnici je između 200 i 270 milijuna funti, ali ponuđači će se pokušati nagoditi s cijenom od 150 milijuna funti.

Cijena F1 timova bi trebala rasti nakon što je Liberty Media preuzeo vlasnička prava nad Formulom 1. U slučaju da momčadi smanje troškove i krenu prema modelu franšiza, analitičari procjenjuju kako bi im vrijednost mogla poletjeti uvis.

Formula 1 je sada izlistana na NASDAQ-ovoj burzi, interes za sportom raste, a naročito na američkom investicijskom tržištu gdje su sportske franšize na cijeni.

Za Brabhamov bi preporod financijski trebali biti zaslužni i američki investitori, a plan je da se momčad smještena u okolici Silverstona rebrendira i promovira tvrtku koja proizvodi super-automobile.

Sin trostrukog prvaka Jacka Brabhama David posljednjih godina u tišini radi na osiguranju potrebnih prava za Project Brabham. “Brabham je brend s više od 69 godina trkaćeg nasljeđa i naša je želja ponovno ga vratiti na stazu”, kazao je novinarima.

“Imamo mnogo upita i interesa za licenciranje imena, a sada procjenjujemo opcije. Nemam daljih komentara”, kratak je bio David Brabham.