Bottas izbjegao kaznu zahvaljujući toleranciji FIA-e

Valtteri Bottas je izbjegao kaznu za preuranjeni start na VN Austrije jer su mu pomaci bolida prije nego što su se svjetla izgasila bila u granicama tolerancije, navode u FIA-i.

Finac Bottas je prema vlastitim riječima imao start života s najbolje pozicije u Austriji, a Vettel i Ricciardo su uvjereni da je krenuo prije dopuštenja.

Podatkovni sistem FIA-e kaže da je Bottas reagirao unutar 0.201s od gašenja semafora, ali je Vettel otvoreno ismijao taj podatak navodom: “Ne vjerujem u to”, na što se i Ricciardo pošteno nasmijao.

Suci su dugo vijećali i na kraju donijeli odluku kako Bottas nije rano krenuo. Bez obzira na to, zbunjenost gledatelja nije prestala jer su se na društvenim mrežama počela širiti usporena videa na kojima se jasno vidi pomak Valtterijevih kotača prije gašenja svjetala.

FIA je objasnila da su pokreti prije gašenja svjetala dopuštena s obzirom da vozači ponekad moraju namjestiti kvačilo u ključnom trenutku prije starta.

Takav sistem važi već 20 godina i prihvaćen je od svih natjecatelja, ali podiže sumnju oko mogućnosti da momčadi usvoje sistem kojim bi mogli iskorištavati slične modele starta ubuduće.

FIA-in glasnogovornik kaže da je svaki pokret Bottasova bolida između gašenja svjetla i starta u granicama pravila.

“U današnjoj utrci, Valtteri Bottas nije prekoračio limite prije početka starta. Jednostavno rečeno, on je donio iznimno preciznu odluku u danom trenutku, predosjećajući trenutak gašenja svjetla. Sve je bilo u granicama tolerancije”, stoji u navodu.