Vinales pobijedio u dramatičnoj završnici, Rossi završio u pijesku

Maverick Vinales je pobijedio VN Francuske na legendarnom LeMansu ispred domaće superzvijezde Johana Zarca i Španjolca Daniela Pedrose. Najveća drama se događala u zadnja dva kruga kada je Valentino Rossi prvo “poklonio” vodstvo Vinalesu, a potom pao pet zavoja prije finiša.

Vinales grabi velikim koracima prema prvom naslovu. Danas su mu glavni konkurent Rossi i Marc Marquez završili nastup odustajanjem. Povećao je vodstvo u poretku na 18 bodova ispred novog drugoplasiranog “šampiona konzistentnosti” Daniela Pedrose.

Utrka je počela spektakularnim preuzimanjem vodstva domaće superzvijezde Johana Zarca na Tech3 Yamahi. Mnoštvo publike se okupilo kako bi svjedočila prvoj utrci novog francuskog MotoGP heroja i dala mu iznimnu podršku.

Vodio je utrku prvih desetak krugova ispred Yamahinog tvorničkog dvojca Vinales-Rossi i opravdao povjerenje i visoke nade. Kada je Vinales prestigao Zarca, izgledalo je da će opasti u momentumu, ali Zarco se očuvao još neko vrijeme na drugom mjestu i držao tempo za vodećim dok Rossi nije krenio u napad. Uspio je bez problema čuvati mjesto na postolju u zadnjoj dionici utrke.

Legendarni “Dottore” je imao pobjedu u ruci. Dva kruga prije kraja je sagradio preko pola sekunde vodstva nakon što je pretekao kolegu Vinalesa. Izgledalo je kao da ćemo vidjeti Rossijevo slavlje nakon skoro godinu dana od pobjede na Catalunyi. Na veliku žalost navijača, kasnije je ušao u zavoj i Vinales je iskoristio nekarakterističnu grešku Rossija. Doktor je zatim krenuo u potjeru zadnji krug i samo pet zavoja prije kraja proklizao u šljunak.

Yamahe su se pokazale uvjerljivo najboljim paketom na novom asfaltu. Honde su pokazale nešto bolju formu u utrci negoli u kvalifikacijama, dok su Ducati i Suzuki performansama podbacili.

Sljedeća utrka se vozi za dva tjedna u talijanskom Mugellu, jednoj od najatraktivnijih staza u kalendaru.

 

Konačni rezultati:

  1. Maverick Vinales
  2. Johan Zarco
  3. Daniel Pedrosa
  4. Andrea Dovizioso
  5. Cal Crutchlow
  6. Jorge Lorenzo
  7. Jonas Folger
  8. Jack Miller