Hamilton ugrabio pobjedu na Ferrarijevom terenu!

Lewis Hamilton i Mercedes su pobjedom na gostujućem terenu izvukli zeca iz šešira. Unatoč porazu u jučerašnjim kvalifikacijama od Ferrarija, danas su odradili fantastičan timski posao i razočarali tifose koji su se nadali pobjedi crvene momčadi.

Ključni događaji su se odvili u prvih dvadesetak sekundi utrke. Start je prošao bez većih poteškoća za vodeće, a onda je uslijedila jurnjava prema drugoj šikani. Drugoplasirani Seb Vettel je ostavio prostora na kočenju rivalu Hamiltonu koji se nije ustručavao napasti ga s vanjske. Vettel nije bio popustljiv, kontaktirao je Mercedesov bolid, izvrtio se i pao na posljednje mjesto.

hamilton vettel italija
Trenutak koji je odlučio utrku, a možda i sezonu?

Zvijezda jučerašnjih kvalifikacija Kimi Raikkonen je za vratom do prvog ulaska u boks imao Lewisa Hamiltona. Tada je uslijedila strateška igra u kojoj je Mercedes ranijim izlaskom mehaničarske postave uputio uspješan blef Ferrariju. Raikkonen je skrenuo u boks po nove gume, a Lewis je ostao na stazi.

Igrom okolnosti, Raikkonen je prema momčadskoj sugestiji morao pritisnuti jer su očekivali da bi Lewis za krug-dva trebao po svoj set guma, ali Mercedes je imao drugačije planove. Iskoristili su Bottasa da usporava svog sunarodnjaka tako da Lewis u završnoj fazi utrke ima gume u puno boljem stanju od vodećeg Raikkonena. Majstorski strateški potez im se itekako isplatio te su s pobjedom i dvostrukim postoljem premašili očekivanja.

hamilton raikkonen
Lewis preuzima vodstvo od Kimija u prvoj šikani

Vettel se za to vrijeme morao probijati kroz poredak i nakon greške u prvom krugu može biti zadovoljan četvrtim mjestom do kojeg ne bi došao da nije bilo brzog i žestokog Maxa Verstappena.

Nizozemac je fantastično čuvao treće mjesto od Bottasa u Mercedesu, ali prilikom borbe u zadnjoj fazi utrke je zatvorio putanju Fincu i potjerao ga sa staze. Zbog tog je incidenta dobio kaznu od pet sekundi na vrijeme i donekle pomogao Vettelu u nastavku sezone.

Utrka je od početka do kraja bila ispunjena odličnim borbama na stazi u svakom dijelu poretka. Gotovo nije bilo kruga bez obračuna za poziciju. Tu su nas najviše zabavili Force Indijin i Williamsov dvojac.

Sergio Perez se do osmog mjesta probio nakon starta sa 14. mjesta, a Williamsovi su vozači napokon imali solidan nastup. Stroll je desetim mjestom osvojio jedan bod, dok je Sirotkin imao manje sreće te je utrku završio na 11. mjestu.

Sljedeća se utrka vozi za dva tjedna u noćnom Singapuru, na stazi Marina Bay koja nas uvijek počasti trilerom. Sebastiana Vettela očekuje težak posao do kraja sezone, a Ferrari kao prošle godine više nema pravo na grešku. Zaostatak za Lewisom iznosi 30 bodova, a samo je sedam utrka do kraja.

postolje italija

Izjave osvajača postolja:

#1 Lewis Hamilton: “Bez pomoći tima ne bi bilo moguće danas pobijediti Ferrari. Vidio sam mnoštvo navijača i podrške unatoč negativnosti tifosa prema meni. Ubuduće je negativno samo pozitivno za mene jer je uspijevam preokrenuti. Hvala timu i Valtteriju, ja se nikad ne predajem!”

#2 Kimi Raikkonen: “Mislim da sam bio brz za pobjedu, ali sam ostao bez stražnjih guma. Od tog trenutka sam pokušao, ali je jednostavno bilo nemoguće i daleko od idealnog. Pokušali smo”.

#3 Valtteri Bottas: “Dobro je biti ponovno na podiju ovdje. Utrka je bila teška. Danas smo igrali kao tim, vidjeli smo da je Ferrari jako brz ovdje. Osvojili smo više bodova od Ferrarija na njihovom terenu i to je vrlo dobar rezltat”.