Od iduće sezone nam dolazi nova trkaća serija jednosjeda – W Series. Plan je pomoći vozačicama da se probiju do Formule 1.

Nova kategorija će koristiti identične F3 bolide Tatuus, a od bivših F1 vozača, najviše ih podržava Škot David Coulthard. Nagradni fond se kreće oko 1,5 milijuna dolara, od čega će pobjedniku pripasti 500 tisuća za iduće korake ka F1.

Trkaća serija će započeti u svibnju, imati će šest utrka i trebale bi trajati oko 30 minuta. Sve će se utrke voziti u Europi, od kojih jedna u Britaniji. Očekuje se ekspanzija na ostale kontinente u skorom roku.

GP3 bolid u akciji

Žene koje žele nastupati u W seriji neće trebati donijeti ništa sponzorskog novca, ali će se itekako morati dokazati sposobnostima da dobije sjedište. Intenzivni selekcijski proces bi trebao osigurati da se grid popuni najtalentiranijim vozačicama.

Jedan od sudaca će biti David Coulthard, trkaći direktor će biti Dave Ryan, a tehnički savjetnik Adrian Newey.

Coulthard vidi razloge pomaganja ženskoj kategoriji ponajprije u jednakosti. “Mi u W trkaćoj seriji vjerujemo da se ženski i muški vozači mogu međusobno natjecati u identičnim uvjetima ako im damo jednaku priliku”.

“Kako stvari sada izgledaju, žene u utrkama imaju krajnji doseg do GP3 razine, a onda slijedi pad zbog nedostatka sredstava, negoli talenta”, govori bivši F1 vozač.

“Zato nam treba posve ženska trkaća serija jednosjeda koja će im omogućiti kompetitivno i konstruktivno okruženje za razvijanje svih potrebitih vještina. Tada bi eventualni prelazak u jaču kategoriju bio mnogo lakši i vjerujem da bi se mogli utrkivati s muškarcima u jednakim uvjetima”, objašnjava Coulthard.

Direktorica W serije Catherine Bond Muir je uspjela prikupiti sredstva i daje zeleno svjetlo za početak: “Vozačice W serija će postati globalne superzvijezde, inspiracija brojnim ženama diljem svijeta”.

“Svaka organizacija, tvrtka, sponzor i osoba koja pomaže W seriji će imati za razloga slaviti i biti dio ogromnog uspjeha. W trkaća serija je inspirativna inovacija za sve!”, zaključuje Muir.

Genijalni dizajner Red Bulla Adrian Newey vjeruje da nema razloga da žene ne budu uspješne u Formuli 1.

“Mislim da se malo žena uspješno nosila protiv muškaraca samo radi manjka prilike, a ne vlastitih mogućnosti”, govori Newey.

“Zato sam iznimno ponosan što ću biti uključen u W seriju da doprinesem kreiranju platforme na kojoj bi se žene vozači mogli usavršavati i eventualno probile u jače kategorije. I naravno, želja nam je da eventualno poslije poraze muške protivnike”, zaključuje Newey.