Zašto Ducati mora sačuvati Doviziosa?

dovizioso

Nakon što je objavljen interes konkurentskih timova za vozačke usluge Andrea Doviziosa, Ducati obavezno mora učiniti korake da ga sačuvaju, a to je ponajprije odriješiti kesu.

Malo nas je iznenadio interes Honde i Suzukija za Doviziosa, koji je kako stvari trenutno stoje, ponovno jedina Ducatijeva uzdanica za osvajanje naslova.

Njegova prva pobjeda na otvaranju sezone u Katru je potvrdila kako je on jedan od rijetkih koji su u stanju svrgnuti s trona dominantnog Marca Marqueza.

Ducati je prošle godine uložio i odigrao kartu na Jorge Lorenza. U njega su položili nadu da je upravo on čovjek koji će prekinuti Ducatijev post još od ere Caseya Stonera i zadnjeg naslova iz 2007.

Šefovi momčadi iz Borgo Panigalea nisu bili svjesni bitnosti karakteristika Desmosedicija i Lorenzova specifičnog stila vožnje. Naime, Lorenzo još nije pobijedio niti utrku, a kamoli započeo kampanju za osvajanje naslova.

Iako su mu šanse da pobjedi bolje ove nego prošle godine, Dovizioso je daleko izgledniji osvajač naslova od trostrukog prvaka Lorenza. Podatak o šest pobjeda prošle sezone na strani Talijana, govori sam za sebe.

U Ducatiju morati uzeti i obzir senzacionalne razine kod Doviziosa jer je s 32 godine mentalno zreo, iskusan, u odličnim odnosima s momčadi i ostalim vozačima te brži nego ikad.

Ducatiju ne preostaje drugo već obnoviti ugovor i povećati Doviju plaću jer je razlika između njegove i Lorenzove neprimjerena. Također ne smiju dopustiti da izgube čovjeka s kojim su ponovno značajna sila na MotoGP gridu.

Dovizioso je prihvatio ugovor (2 milijuna eura po sezoni) u najcrnjem trenutku dok se borio sa sunarodnjakom Andreom Iannoneom i kad nije bio siguran hoće li uopće ostati u momčadi.

Lorenzo je s druge strane dobio godišnji ugovor vrijedan 12 milijuna eura jer je imao status superzvijezde. Ducati se itekako opekao tom odlukom i najavio je kako više nikada neće tako skupo platiti ikojeg vozača.

Pitanje je sada balansa između Lorenzove i Doviziosove plaće jer čini se da Ducati želi sačuvati oba vozača za sezonu 2019. Također imaju u vidu i Danila Petruccija kojem ugovor sa sestrinskim Pramac Ducatijem istječe na kraju sezone.

Kako stvari stoje, glavna stavka Ducatiju bi trebala biti sačuvati Doviziosa i ne dopustiti mu da ode u bilo koju drugu momčad. Time bi izgubili priliku kakvu neće lako stvoriti, a još manje dobiti godinama.