Johann Zarco je šokirao publiku i u posljednjoj minuti osvojio Pole poziciju za VN Japana ispred “kišnog čovjeka” Danila Petruccija i vodećeg u poretku Marca Marqueza.

Francuz je briljirao na stazi koje se sušila i u promjenjivim uvjetima uspio doći do druge najbolje pozicije u debitantskoj sezoni.

Marc Marquez se kockao u završnici s gumama za suho, dok je Vale Rossi još više riskirao s izlaskom u početku Q2 na suhim gumama. Doktor se morao vratiti u boks i promijeniti motor jer se odluka pokazala krivom.

Marquez je odvozio sekundu i pol brže vrijeme od konkurenata dok je bio na kišnim gumama, a onda se odlučio za slikove. Time je ostavio prostora konkurenciji da pokažu zube i daju sve od sebe na kišnima.

Najviše su profitirali Zarco, Petrucci i Aleix Espargaro na Apriliji četvrtim mjestom. Iza njih su se plasirali Jorge Lorenzo, Daniel Pedrosa i Bradley Smith, dok Marquezovi rivali za naslov Dovizioso i Vinales nisu imali dobar dan.

Dovi će utrku startati s devetog mjesta, a Vinales s tek 14. Obojica su imali jako tešku sesiju zbog čega će se u utrci morati iznimno potruditi ako žele sačuvati dobre šanse u posljednjim utrkama sezone.

Sutra utrka počinje ujutro u 7 sati.