Wurz: Trebao sam voziti 2002. za McLaren

wurz

Bivši vozač Formule 1 Alexander Wurz je otkrio da je trebao voziti za McLaren u sezoni 2002 kao zamjena za Finca Miku Hakkinena.

McLarenov prvak iz 1998. i 1999. godine je odlučio napraviti godinu pauze nakon 2001. i onda odlučiti hoće li nastaviti ili se u potpunosti umiroviti.

Alexander Wurz kaže da ga je kontaktiralo vodstvo McLarena i kazalo da će zamijeniti Hakkinena u sezoni 2002. Povijest se drugačije rasplela jer ja na mjesto Letećeg Finca došao sunarodnjak Kimi Raikkonen unatoč samo jednoj F1 sezoni iskustva.

“Kako se bližio kraj sezone 2001, bilo je jasno da će se Mika povući, a ja sam se nadao kako ću biti njegova zamjena. U Monzi sam za vrijeme testova čak naprasno morao prekinuti dugi stint testa jer sam dobio telefonski poziv od Martina Whitmarsha”, govori Wurz.

“Čestitam, i mislio sam da ću ti prekinuti test jer ćeš voziti za nas dogodine”, kazao je Whitmarsh Wurzu

“Bio je jako uzbuđen što mi to govori jer su upravo završili sastanak na kojem je to odlučeno”, iznosi Wurz.

“Samo što nismo znali u to vrijeme da Ron Dennis pregovara sa Sauberom u vezi Kimija Raikkonena. Da je Sauber kazao ne ili da je Ron mislio da sam bolja opcija od Kimija, onda bih vrlo vjerojatno vozio za McLaren u 2002. godini”, zaključio je Austrijanac.

Wurz kaže da je prvu skepsu osjetio nakon što nekoliko dana nije dobio novi poziv od onoga u Monzi. Tada mu je bilo jasno da se nešto drugo sprema pa se spremio za let i otišao vidjeti Rona. Kad su se vidjeli, šef McLarena mu je kazao da su u pregovorima s Kimijem.

“Bilo je prekasno i preteško da tada dobijem novi ugovor s drugom momčadi. Bio sam dovoljno zreo da shvatim kako mi nisu htjeli nauditi, već su samo smatrali da je Kimi bolja opcija za momčad”, objašnjava Wurz.

“Mogao sam se praviti razmaženim klincem i jednostavno odšetati ili biti čovjek i nastaviti raditi dobar posao i čekati novu priliku”.

Wurz je nastavio ulogu rezervnog vozača do kraja 2005 godine. Do tada je odvozio samo jednu Veliku nagradu kada je mijenjao ozljeđenog Juana Pabla Montoyu. Osvojio je mjesto na podiju u Imoli na VN San Marina.

Dotakao se Austrijanac i ponude od američkog CART tima Newman-Haas. Odbio ih je jer je smatrao da će voziti umjesto Montoye u Barceloni i Monaku jer se Kolumbijac nije doimao spremnim za napore ramena.

“Bili smo na promotivnom izletu u Moskvi Juan Pablo i ja te kad smo bili za večerom sam primjetio da baca ruku po stolu. Nije mogao podignuti ruku normalno, toliko je loša ozljeda ramena bila”.

“Ali, morao je dokazati da njegova teniska nesreća na motocross stazi nije puno ozbiljna pa sam mislio da ću najvjerojatnije nastupati u sljedećoj utrci. Stoga sam kazao ne Newman-Haasu”, prisjeća se Wurz.

“Ali onda se Juan Pablo uspio oporaviti i rame mu je bilo u redu. Na kraju sam ipak odvozio samo jednu utrku za McLaren koje se uvijek rado sjetim”.

Wurz je vozio još jednu F1 sezonu za Williams 2007. godine prije prelaska u utrke izdržljivosti. Umirovio se 2015. godine i sada obnaša dužnost direktora udruge GP vozača.

president of the F1 drivers' union GPDA, hits out current governance of F1