Williamsov novi bolid FW41 je prvo djelo novog tehničkog odjela predvođenog Paddy Lowom i Dirk de Beerom kao glavnim aerodinamičarom.

Williamsov novi bolid izgleda drugačije od prethodnika u nizu područja i dio je momčadskog plana o promjeni pristupa aerodinamične filozofije.

“Ovaj auto ima niz dodataka koje nisu lako uočljivi izvana, ali tim je napravio sasvim različit aerodinamični koncept koji će omogućiti više napretka na tom polju u nastavku sezone”, kazao je Lowe na predstavljanju.

“Svi su bolidi evolucija prethodnika, ali FW41 je bitno drugačiji iako ima neke kvalitete koje smo tražili u prošlosti. Generalno gledajući, cilj nam je optimalna suradnja aerodinamičara i dizajnera kako bi napravili optimalan rezultat”.

“Aerodinamika, struktura i težina su tri glavne odlike pri dizajniranju F1 bolida, a sav rad uz brojne radikalne promjene na bolidu su tu kako bi se što bolje prilagio daljnjem razvoju Mercedesove pogonske jedinice. Držimo kako će novi bolid pokazati znatno poboljšanje performansi u usporedbi s prošlogodišnjim”, zaključio je Lowe.

Momčad iz Crowa je odlično započela novu turbo-hibridnu V6 eru s povratkom u gornji dom nakon niza loših sezona na sportskom i financijskom polju. Završili su treći u sezoni ’15 i ’16 s afirmiranim vozačima Felipeom Massom i Valtterijem Bottasom.

Sada imaju dva neiskusna trkaća vozača 19-godišnjeg Strolla i rookija Sergeya Sirotkina (22) zbog kojih su pratitelji i navijači Williamsa skeptični. Oni su naime osigurali svoja sjedišta značajnom financijskom injekcijom koja iznosi najmanje 15 milijuna dolara.

Williams opominje kritičare

sirotkin

Šefica momčadi Claire Williams je odgovorila na kritike: “Ovo je opasan posao i nećemo nekome dati bolid u ruke samo zato što je došao s novcem. Naša je odluka puno kompleksnija od toga”.

“Mi smo nezavisna momčad i sponzorski su nam novci jako bitni. Ako vozač ima podršku financijera, to je svakako bonus, ali ne i u srži pri odabiru vozača. Terminologija plaćenog vozača je nepoštena i neprimjerena jer stavlja negativnost oko vozača, a takve stvari nisu dobre u sportu”, zaključila je Williams.

Stručnu pomoć mladim vozačima će im pružiti iskusni Poljak Robert Kubica koji je zimus osigurao ulogu razvojnog vozača te će imati priliku voziti u nekoliko treninga i boraviti s momčadi na svim trkaćim vikendima. Kubicu ćemo vidjeti već za tjedan dana na zimskim testiranjima u Barceloni.