Vettel strahuje od štete na mjenjaču i nove kazne

vettel malezija

Sebastian Vettel je zabrinut zbog moguće štete na mjenjaču koju je zaradio bizarnim incidentom po završetku utrku s tinedžerom Lance Strollom.

Vettel priznaje da se pribojava rizika i neugodnog iznenađenja pred VN Japana. Ako Ferrarijeva inspekcija mjenjača pokaže da je veća šteta u pitanju, Seba čeka kazna od najmanje 5 mjesta na startu u Suzuki ovog vikenda.

Njegov rival Lewis Hamilton ponovno napominje kako je incident još jedan primjer Vettelove greške. “Pouzdanost sada ulazi u igru, ali isto tako vozače greške. Već smo ih vidjeli nekoliko od Sebastiana, kao danas na primjer”, kazao je Hamilton.

“Tko zna hoće li zbog toga morati mijenjati mjenjač idućeg vikenda. Sve te stvari se računaju, a ja se trudim biti što pametniji u donošenju odluka na stazi”, drži vodeći u poretku Hamilton.

“Po završetku utrke sam vozio krug hlađenja i držao se svoje trake, mijenjao postavke na volanu i smanjivao rad motora, a tada se pojavio leteći Sebastian pokraj mene. Proletio mi je s vanjske strane kao da još traje utrka”, kazao je Stroll.

Ferrarijev je mjenjač poslije utrke žurno poslan u tvornicu u Maranellu na inspekciju. Ako se pokaže značanije oštećen, Vettel će morati pet mjesta unazad na startnoj rešetki VN Japana.

Pravila nalažu da se odvozi pet utrka s jednim mjenjačem i ako se zamijeni dok je u slijedu, vozaču prijeti automatska kazna.

“To bi bilo novo jako loše iznenađenje za nas. Nadam se da se neće dogoditi jer je incident bio u potpunosti nepotreban”.

Suci su istraživali sudar između Vettela i Strolla i presudili da nijedan vozač ne snosi odgovornost za udes.

Ferrarijev je vozač imao sasvim suprotan pristup od Lewisa Hamiltona u borbi s izazivačem Maxom Verstappenom.

“Doista sam morao donijeti odluku što ću učiniti jer sam vidio da mi se Max približava. Odlučio sam se ne boriti i riskirati da se razbije u mene. On nema ništa za izgubiti, a ja mogu sve, tako da se nisam želio boriti s njim”, zaključio je Hamilton.