Sebastian Vettel nije imao brzinu za pobijediti Lewisa Hamiltona na stazi, ali božica sreće je danas bila na njegovoj strani i u pravo vrijeme pozvala sigurnosni automobil na stazu.

Vettel do trenutka izlaska sigurnosnog automobila u 23. krugu nije imao priliku ugroziti vodećeg Hamiltona niti kolegu Raikkonena. Nijemac je prvi dio utrke držao treće mjesto s oko 3-4 sekunde zaostatka za kolegom Raikkonenom.

Vodeći Lewis je uspio na startu sačuvati prvo mjesto unatoč agresivnim napadima Raikkonena u ranoj fazi utrke. Finac je bio Ferrarijev joker jer je pritiskao Lewisa i otvorio Ferrariju stratešku priliku koja im se naposljetku uvelike isplatila.

Nakon što je Raikkonen otišao u boks u 20. krugu, Lewis ga je pratio već u idućem krugu, a samo 2 kruga nakon toga je Haasov dvojac zastao na stazi zbog identičnog problema – loše pričvršćene gume.

Seb Vettel je odlično iskoristio fazu virtualnog sigurnosnog automobila koji mu je omogućio da izgubi manje vremena prilikom posjete boksa. U realnosti je to značilo da se velika prednost koju je dotad imao Hamilton u potpunosti istopila jer je Vettel nakon promjene guma sačuvao prvo mjesto.

Povlačenjem sigurnosnog automobila sa staze, akcija je krenula, ali australska staza Albert Park je oduvijek vrlo teška za pretjecanje. Vettel se uspješno branio od Hamiltonovih naleta u Mercedesu koji je bio i preko pola sekunde po krugu brži od Ferrarija.

Ferrari može biti i više nego zadovoljan ishodom na VN Australije s dva vozača na podiju, dok Mercedes ima svako pravo biti ljut jer su imali izglednu priliku za pobjedu.

U Red Bullu će vladati podijeljena mišljenja jer su mogli do boljeg rezultata da su im se stvari posložile, iako su mogle i završiti gore.

Najveće iznenađenje je Haasov dvojac koji je do trenutka prve posjete boksu držao četvrto i peto mjesto. Nakon što su odustali, u plan su upali Renaultov i McLarenov dvojac.

Valtteri Bottas nije uspio s 15. mjesta ostvariti priželjkivani top 6 plasman i svakako je jedan vrlo bitnih aktera koji su podbacili ovog vikenda. Možda je upravo on glavni “krivac” za propuštenu priliku Mercedesa koji je zaista bio u iznimnoj formi po pitanju brzine.

start australija

Izjave osvajača postolja:

#1 Sebastian Vettel: “Očito smo imali puno sreće sa sigurnosnim automobilom. Iskreno, mislio sam da će start biti malo bolji, ali nije tako bilo pa sam se morao primiriti na trećem mjestu. Krajem prvog stinta sam izgubio doticaj s vodećima jer sam se borio s prianjanjem guma. Molio sam se za sigurnosni automobil, a kad sam vidio Haasove automobile, bio sam pun adrenalina. Još je ostalo utrke, ali staza je teška za pretjecanje i unatoč Lewisovim pritiscima je sve dobro prošlo”.

#2 Lewis Hamilton: “Vikend je bio sjajan. Danas je Ferrari napravio bolji posao. Još imamo sjajan bolid i brzinu u kvalifikacijama. Ovo je odlična staza, ali jako teška za pretjecanje i s trećom DRS zonom. Kad sam vidio da ne mogu prestići Seba, počeo sam sa štednjom motora”.

#3 Kimi Raikkonen: “Bilo je ok. Igrom okolnosti Seb je ugrabio najbolju kartu. Imali smo dobru brzinu, ali je ovdje pretjecanje jako teško. Red Bull je poslije na svježim gumama napadao, ali ključan je bio izlazak iz drugog zavoja u DRS zonu pa sam se tu najviše pazio”.