Max Verstappen je ostvario najbolje vrijeme u oba slobodna treninga za VN Azerbajdžana u Baku. Red Bull je čini se našao vrlo dobre postavke s kojima bi mogao ugroziti Mercedes i Ferrari.

Verstappen i Red Bull su u vrlo dobroj formi na ulicama Bakua unatoč 2.2 km dugom pravcu. Renaultova pogonska jedinica kaska snagom za Mercedesovom i Ferrarijevom, ali austrijska momčad je pronašla recept s kojim će pokušati pokvariti planove konkurentima.

Gradska staza Baku je u još “zelenoj” fazi vikenda i vozači su imali problema s prašnjavom podlogom zbog čega je prijanjanje bolida na kočenjima za spore zavoje bilo veliki izazov.

U dijelu drugog treninga kad se treniralo kvalifikacijske krugove smo konstantno vidjeli žute zastave. Vozači su učestalo griješili i ponudili nam uvertiru što možemo očekivati u nastavku vikenda.

Kvalifikacije i utrka bi mogle biti jedne od najuzbudljivijih jer će faktor sreće igrati veliku ulogu. Ovogodišnji se bolidi pokazuju mnogo većim izazovom od prošlogodišnjih na uskom dijelu staze. Pozicija na stazi u slučaju nesreće će igrati veliku ulogu kad bude bitno.

Zasad su u kritičnoj točki staze zavoja 8 – 9 – 10 stradali Force Indijin Sergio Perez i Renaultov Jolyon Palmer. Obojica su udarcem o barijeru polomili desne gume i ovjese i izazvali crvenu zastavu. Najbrži Max Verstappen se u zadnjim trenucima drugog treninga zabio u zaštitnu ogradu zavoja 1 i priredio posao za svoje mehaničare.

Svi ostali vozači top momčadi su imali trenutke u ostalim zavojima kad su se prekočili i potom u rikverc vraćali na stazu. Razlozi lošeg prijanjanja će biti tema oko čega će se večeras mozgati u pronalasku rješenja.

Pritisak guma, kočnica, prljava podloga i temperatura su zasad najveće brige vozača i inženjera. Ako se nastavi trend vozačkih grešaka s današnjih treninga, vrlo lako bi mogli gledati jedne od najkaotičnijih kvalifikacija i utrka u suhim uvjetima!

 

Rezultati 1. slobodnog treninga:

No automatic alt text available.

Rezultati 2. slobodnog treninga:

No automatic alt text available.