Todt: Kritike na Halo su djetinjaste i neprimjerene

todt

Predsjednik FIA-e Jean Todt je opisao kritike na Halo djetinjastim te obranio sigurnosni sustav koji bi potencijalno mogao spasiti živote.

Neki su vozači poput Kevina Magnussena opisali novi sigurnosni dodatak ružnim, dok je šef Mercedesa Toto Wolff otišao još dalje i kazao kako bi ga rado prepilao motornom pilom.

Todt takve stavove smatra neprikladnima: “Neću reagirati na što god su rekli. To su dječje igrice”.

“Volim Formulu 1 i mislim da bi svi koji su u F1 biznisu morali. Nije prihvatljivo, bez obzira tko si, javno kritizirati već uvedenu napravu”, kaže Todt.

“Za mene je konstruktivna kritika uvijek dobra jer nas potiče da se poboljšamo, ali javna kritika poput ove nije dobra za sport i ne vidim što se iz nje da izvući”, objašnjava.

“Za mene je Halo poput sigurnosnog pojasa. Jedna od zadnjih naprava je bio HANS (zaštita vrata od trzajnih ozljeda) kojeg je uveo Max Mosley (bivši F1 predsjednik) i nitko ga nije želio”.

“Sada ako upitate bilo kojeg trkača da krene voziti bez HANS zaštite, neće to učiniti. U ljudskoj je prirodi odbijati promjenu”, nastavlja Todt.

“Nakon što vidimo da je promjena nakon dosta prikupljenih podataka i testove dobra, onda je uvedemo. Možete li samo zamisliti kako bi se osjećali da se nešto loše dogodi, a znamo da se s Halom ne bi ništa dogodilo?”, pita se Todt.

“Kad kažem to, znam da motorsport nikad neće biti otporan na metke i ekstremne nesreće, nažalost, ali puno se unaprijedio proteklih godina u sigurnosnim standardima”.

Todt jako teško gleda na kritike Halo zaštite, a naročito vozača jer su oni ti zbog kojih su uvedeni.

“U pismu 16. prosinca 2015. od udruge GP vozača, s potpisom Jensona Buttona, Sebastiana Vettela i Alexa Wurza stoji požurnica o donošenju odluke u vezi zaštite glave vozača”.

“Na to sam im odgovorio kako radimo na tome i kako ćemo ih rado poslušati, tako da smo urgentno postavili zadatak tehničarima što nam mogu predložiti”.

27. srpnja 2016, vozači su znali o sastanku grupe na kojoj ćemo ozbiljno raspravljati pa su Todtu poslali dopis – Nemojte biti slabi, molimo vas da uvažite naš zahtjev o sigurnosti.

Tako je i uveden Halo, sigurnosna naprava koja bi potencijalno mogla spasiti život vozaču.

“Uvijek imate ljude koji se ne drže svojih riječi. Za mene se tu radi o jednoj od najbitnijih ljudskih vrijednosti, a to su lojalnost i riječ koju moramo ispoštavati kad smo je prihvatili kao obvezu”, zaključio je Todt.