Kreator većine modernih pista Hermann Tilke bi uskoro trebao započeti s projektom redizajniranja kultne staze u Belgiji Spa-Francorschamps.

Staza za koju mnogi tvrde da je jedna od najopasnijih u kalendaru bi trebala dobiti modifikaciju zavoja Eau Rogue i dijela drugog sektora već od sljedeće sezone.

S obzirom na grbavost i drastično povećanje brzine bolida te smanjenu vidljivost na izlasku iz zavoja Eau Rogue, FIA-i nije preostalo drugo nego da je uspori po uzoru na 1994. godinu, što je Tilke prihvatio.

Prisjetimo se samo horor nesreće Kevina Magnussena prije dvije godine, ili spašavanje bolida Fernanda Alonsa i Daniela Ricciarda prilikom proklizavanja preko pasice na samom vrhu zavoja.

“Svjestan sam koliko je Eau Rogue opasan i čudilo me kako već prije nisu reagirali. Iako slovi za jedan od najbržih i najubudljivijih zavoja, ne smijemo zaboraviti na sigurnost vozača i budućnost sporta”, navodi Tilke.

Vijest su s odobravanjem dočekali neki od timskih šefova, a naročito Mercedesovi Lauda i Wolff. “Ovo je odlično poboljšanje. Klasične su staze postale preopasne za vozače. Mislim da im sigurnija konfiguracija neće predstavljati problem”, govori Lauda.

Šef Mercedesa Toto Wolff smatra kako će sve momčadi pozdraviti odluku jer se skoro svake godine događaju problemi zbog velikih brzina u Eau Rogueu.

“Zbog silne brzine, promjene smjera i amplitude pogonska jedinica uvelike pati od vibracija pri visokom opterećenju. Ovo će svakako ići na ruku naših inženjera i mehaničara, dok će vozači dati svoje mišljenje nakon što isprobaju novu verziju legendarne Spa”.

Osim modifikacije zavoja Eau Rogue, najveću će promjenu pretrpiti drugi sektor. Staza će se skratiti nakon Pouhona i umjesto put šikana Les Fagnes zakrenuti odmah u zadnji sektor.

Spa tako više neće biti najduža staza u kalendaru, ali će uvijek pružiti draž vrhunskog utrkivanja.

Romain Grosjean je zadovoljan jer mu nije ugodno svaku utrku se suočavati s preko 7 G silom koja bi se ove godine trebala popeti. “Zaista mi je drago što se nakon svih ovih godina napokon više ne moram lansirati u orbitu”.

Uvijek dobro raspoloženi Ricciardo kaže da ga promjena ne zabrinjava jer iovako uvijek veseo dolazi na Spa i uvjeren je kako će staza biti još bolja.

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamiltom smatra novu verziju blagoslovom za vozače: “Uvijek sam upozoravao da bi dobro bilo malo skratiti Spa. Krug se ponekad čini beskonačnim, a naročito ako polomite krilo ili probušite gumu, tako da je sada staza super”.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.