McLaren u najnovijoj dokumentarnoj seriji “Grand Prix Driver” otrkiva kako su se bojali odlaska Fernanda Alonsa za vrijeme predsezonskih testirana 2017. i posljedičnog kolapsa momčadi.

Dokumentarac prati razvoj situacije u McLarenu tokom teškog početka kampanje prošle sezone koja je svoj klimaks doživjela već na samom početku testiranja u Barceloni. Nakon samo nekoliko krugova, bilo je jasno da su u McLaren-Honda u velikim problemima.

Šef momčadi Eric Boullier navodi kako je u razgovoru sa šefom operative Jonathanom Nealom diskutirao o najcrnjem scenariju, a to je Fernandov definitivni odlazak iz momčadi.

“On će doći i kazati: Znate što momci? Ciao bello”, govori Boulier. “On neće ostati, gotovo sam 100% siguran”. Poslije kaže da je Fernando bio ljut poput risa nakon testova.

“Kazao mi je(Fernando) da razmislim o svojoj poziciji jer još jednu katastrofalnu godinu neću preživjeti. Moja je glavna briga u taj trenutak bila da se momčad ne uruši. Potrebne su godine da se izgradi, ali samo šest mjeseci da je se uništi”, objašnjava Boullier.

Šef operative Neale ističe kako je na prvom sastanku nakon testa zbog Hondinih performansi nastao šok. “Pređena je granica. Gotovi smo. Moramo pronaći novi put i plan kako se izbaviti iz ovoga”.

S obzirom da je dokumentarac o tome što se događalo iza kulisa i zatvorenih vrata, vrvi iskrenošću. “Jako je opasno voziti ovako. Balans je užasan, upravljivost loša, ne možemo testirati ovako”, kazao je dvostruki prvak nakon samo jednog kruga. “Ovo je zaista sran.. od motora, sran.. od pogonske jedinice, znate…”.

Radilo se o najtežoj sezoni za McLaren u povijesti i lako su mogli samo zatvoriti vrata i povući se. No umjesto da se raspadnu, njihov tim stručnjaka razumije kompleksnost moderne Formule 1 i svjestan je da natjecatelji padaju i primaju udarce, ali samo veliki šampioni ponovno ustaju, bore se i pobjeđuju. McLaren i Honda su bez obzira na kritične probleme i slobodne padove na kraju opet nekako ustajali.