Spas Force Indije blokirali rivali Williams, McLaren i Renault

force india

Napori da se F1 momčad Force India u skorom roku proda, kompromitirana je od strane rivalnih momčadi Williamsa, McLarena i Renaulta.

Prema Concorde ugovoru, momčad koja izlazi iz administracije (prisilne uprave) se gleda kao novi entitet, a komercijalna prava originalne momčadi može zatražiti samo ako se svi drugi natjecatelji slože s tim.

Sličan se proces odvija kada momčad zatraži isplatu nagradnih sredstava unaprijed.

Nakon sastanka u Budimpešti prošlog vikenda, McLaren, Renault i Williams se nisu složili i potpisali sporazum s kojim bi indijska momčad opstala barem do kraja sezone. Unatoč pritiscima od novih vlasnika sporta i direktora F1 Chase Careya, momčadi nisu popustile.

Sve tri momčadi su složne u naumu pokazati vlasnicima F1 kako se sport sve više vrti oko Mercedesa i Ferrarija te njihovih saveznika, takozvanih “B-timova”.

Uvjereni su kako je Force India uz bok Mercedesovu šefu Toto Wolffu te da je neslužbeno njihova B-momčad i da će se savezništvo vremenom samo pojačavati. Već smo vidjeli u Monaku kako se Esteban Ocon hitro pomakao Lewisu Hamiltonu iako je imao svako pravo čuvati poziciju.

Iako je i Williams Mercedesov kupac, oni inzistiraju kako bi konstruktorski timovi trebali biti nezavisni.

Ako Force India uskoro ne primi značajnija sredstva za opstanak, upitna je vrijednost tima jer će cijena drastično padati, što će povećati neizvjesnost opstanka deset momčadi u sportu.