Nakon što se koncept “Štit” pokazao nepraktičnim rješenjem na testu u Silverstonu, FIA je predstavila zaštitni koncept “Halo” kao obavezni element na bolidima za sezonu 2018.

Izvršno tijelo se odlučila na iznenađujući prelazak na kontrovezni “Halo” koncept po sastanku strateške F1 grupe ovu srijedu na kojoj su prisustvovale sve F1 momčadi.

Utjecajni magazin Autosport tvrdi da je većina momčadi glasovala protiv uvođenja “Halo” koncepta, ali ga je FIA progurala zbog sigurnosnih mjera.

“Nastavno dogovoru strateške grupe iz srpnja 2017. godine kako bismo poboljšali frontalnu zaštitu vozača, FIA daje potvrdu uvođenja zaštitnog koncepta Halo u 2018. godini”, stoji u izvješću.

Nadaju se da će u suradnji s momčadima nastaviti daljni razvoj i dizajn zaštitnog koncepta. “Nakon što smo razvijali i procjenjivali veliki broj uzoraka proteklih pet godina, jasno nam je da Halo predstavlja najbolju zaštitu”.

U jeku incidenata u F1 i ostalim kategorijama jednosjeda u kojima leteći elementi predstavljaju prijetnju glavama vozača, FIA se predala pronalasku sigurnosnog rješenja.

Sve su momčadi i vozači testirali koncept “Halo” prošle sezone, ali mišljenja su podijeljena, ponajviše zbog estetike, a onda i vidljivosti.

Ovog je vikenda koncept “Štit” zamantao Vettela nakon samo jednog kruga vožnje pa je “Halo” ostao jedina izgledna opcija.

Razlog donošenja brze odluke je što momčadi već počinju s radom na bolidima za 2018. godinu.