Carlos Sainz će voziti za McLaren od iduće sezone kao zamjena za Fernanda Alonsa. Vijest dolazi samo jedan dan od Alonsove službene objave o povlačenju iz sporta na kraju sezone.

Sainz je navodno s McLarenom potpisao višegodišnji ugovor, a uz njega će biti Stoffel Vandoorne ili junior i prošlogodišnji F3 prvak Lando Norris, dok neki spominju i Estebana Ocona.

“Nevjerojatno smo uzbuđeni zbog Carlosova dolaska u McLaren”, kaže šef McLarena Zak Brown o najnovijem angažmanu.

“Držali smo ga na oku već dosta vremena i ocijenili da se radi o vozaču koji visoko kotira među kolegama iz mlađe generacije”, nastavio je Brown.

Sainz je trenutno na posudbi u Renaultu i ugovorno je vezan s Red Bullom. S obzirom na šokantni prelazak Daniela Ricciarda iz Red Bulla u Renault, Španjolac je ostao bez sjedišta koje je priželjkivao.

McLaren je morao čekati Red Bullovu odluku o svom vozaču iduće sezone, a čini se da je karta između Sainza i Gaslya pala na Francuza iz juniorskog Toro Rossa.

“Drago mi je da sam finalizirao i potvrdio dogovor s McLarenom. Nadao sam se ovakvom raspletu i jako sam uzbuđen nastavku novog poglavlja”, stoji u Sainzovu prvom priopćenju.

Sainz je potvrdio kvalitetu borbom u sredini poretka i ponekim bljeskom kad bi mu se situacija otvorila. McLaren je u novom vozaču dobio sigurnost, ambiciju i talent, upravo što momčadi najviše treba nakon Alonsova odlaska.

U utrci za drugo sjedište se uz navedeni dvojac Vandoorne/Norris nalazi i Esteban Ocon, trenutni vozač Force Indije. On bi uskoro mogao ostati bez posla ako ga Mercedes ne nastavi podupirati u momčadi koju je preuzeo konzorcij oko Lawrenca Strolla.

Iz McLarena kažu da će službeno objaviti svoj odabir drugog vozača u nastavku sezone.

Stajalište nam je da Stoffel Vandoorne nema više podršku i da bi na njegovo mjesto najvjerojatnije trebao doći Lando Norris, pa možda čak i u tijeku aktualne sezone. Čini nam se da mu jedina opcija ostaje prelazak u Toro Rosso kojem je trenutni izvor juniora sposobnih za ulazak u F1 presušio.

Prelazak Vandoornea u Sauber je gotovo nemoguća misija jer su službeno Ferrarijev B tim i u njemu će zasigurno mjesto imati Ericsson kojeg sponzori izdašno podupiru i član Ferrarijeve akademije Antonio Giovinazzi.