Ricciardo slavio kaotičnu VN Azerbajdžana

Daniel Ricciardo je neočekivano doveo Red Bull do prve pobjede u sezoni. Nakon teškog početka utrke je iskoristio neprilike u kojima su se našli vodeći Hamilton i Vettel te hrabrim pretjecanjem osigurao prvo mjesto.

Australac Ricciardo je započeo vikend u Baku vrlo loše. U trećem dijelu kvalifikacija se zabio u zid pa je utrku morao startati s 10. mjesta. Problemi su se nastavili već početkom utrke kada mu je krhotina blokirala usis kočnice zbog čega je morao rano u boks i na kraj poretka.

Ricciardo nije posustao već je u kaotičnoj utrci s čak četiri sigurnosna automobila do 23. kruga nastavio proboj. Na tom je putu imao ponajviše sreće zbog tuđih problema.

Naime, Lewis Hamilton i Sebastian Vettel su morali neplanirano u boks. Hamiltonu je zaštitnik glave bio opušten pa je morao u boks po novi, a Vettel je morao odraditi stop/go 10 sekundi kaznu jer se za vrijeme sigurnosnog automobila zabio u Hamiltona.

Nijemac je iziritiran gubitkom aerodinamičkog dijela prednjeg krila zbog Hamiltonova kočenjem odlučio uzeti pravdu u svoje ruke. Dovezao se pored Mercedesa i bočno zabio u gume i umalo oštetio obojci ovjese. Svakako nepotreban i nepromišljen potez, bez obzira na Hamiltonov “test kočnica”.

Junak dana je svakako Lance Stroll u Williamsu. Mladi je Kanađanin postao najmlađi osvajač podija i utišao za ubuduće sve kritičare. Odlično je odvozio cijelu utrku i umalo osvojio drugo mjesto. Iako nije popustio pod pritiskom jurećeg Bottasa, nije se uspio obraniti u posljednjim metrima dugačke startno-ciljne ravnine.

Utrku su obilježili sigurnosni automobili, krhotine i incidenti, a naročito unutarmomčadski Force Indije. Dvojac Perez – Ocon je imao priliku da oboje završe na postolju, ali su se u borbi sudarila i oštetila. Srećom za njih je u tom krugu proglašena crvena zastava pa su im mehaničari uspjeli popraviti bolid. Ocon je završio šesti, dok je Perez morao odustati.

Kevin Magnussen je ostvario najbolji rezultat sezone u Haasu osmim mjestom, a Fernando Alonso je napokon doveo McLaren do prvih bodova unatoč deficitu od preko 15km/h na 2.2km dugoj ravnici. Bodove su još osvojili Carlos Sainz i Pascal Wehrlein.

 

Konačni rezultati:
  1. Daniel Ricciardo
  2. Valtteri Bottas
  3. Lance Stroll
  4. Sebastian Vettel
  5. Lewis Hamilton
  6. Esteban Ocon
  7. Kevin Magnussen
  8. Carlos Sainz
  9. Fernando Alonso
  10. Pascal Wehrlein