Ukidanje grid djevojaka u Formuli 1 i njenim nižim klasama nije dočekano sa zadovoljstvom u sportskoj javnosti, a naročito među muškom populacijom.

Liberty Media je odlučila ukinuti tradiciju koja datira još od samog početka Formule 1 i prisustvo atraktivnih žena uz glavne predstavnike momčadi – vozača i bolid.

One osim što drže ploče koje predstavljaju proizvođača, nacionalnost i sponzore imaju i veću ulogu, a to je poboljšanje jedne od najbitnijih sportskih stavki – morala momčadi.

Pamtit ćemo ih kao uvijek nasmiješene, dobro raspoložene i pripremljene žene da unatoč strci i zbrci oko bolida pred utrku u bilo kakvim vremenskim uvjetima odišu ljepotom i pozitivnošću.

Grid djevojke Formuli 1 su za razliku od primjerice MMA hostesa vidno decentnije odjevene i istuču ženstvenost i privlačnost. S druge strane, ring djevojke su poprilično oskudno i provokativno odjevene, ali bez obzira na to, još se nitko nije žalio.

Najviše nam je žao činjenice što je stotine djevojaka diljem svijeta ovog dana ostalo bez dobre prilike, ne samo za zaradom, već i jer se trude na tome da budu modeli, glasnogovornice, medijske ličnosti, glumice i sl. jednog dana.

Moderna politička korektnost je nagnula nove vlasnike sporta da prekinu odnos s radnicama zbog nečijih agendi. Njih očito nije briga zbog nečijeg gubitka posla i životne prilike za napredak u karijeri.

Mi dosad nismo primjetili kontroverznu situaciju koja uključuje grid djevojke osim na VN Kine 2015. Tada je Lewis Hamilton pošpricao šampanjcem kinesku djevojku na podiju što nije dočekano s oduševljenjem u kineskoj javnosti, ali cura se nije žalila i smanjila je tenzije.

Iako nema spomena i povezivanja zlostavljanja s ovom sportskom djelatnošću u proteklih dvadesetak i više godina, dobroj tradiciji je došao kraj. Žao nam je što je politički pritisak od ljudi koji najvjerojatnije ne prate niti poznaju sport učinio svoje.

Po tom bi principu trebalo ukiniti sve footballske cheerleaderice, NBA plesačice, boksačke hostese i da ne nabrajamo dokle bi taj niz sezao…

Sumiramo razloge zbog čega se pratitelji sporta žale: Dolazak hibridnog pogona, sigurnosnog dodatka Halo i sada gubitak grid djevojaka. Što je sljedeće u svijetu Formule 1?! Nadamo se samo ne ograničenje brzine na nekim dijelovima staze.