Porsche je došao u Nordschleife sa svojim 919 Hybrid Evo-m, samo s jednim ciljem, a to je oboriti 35 godina star rekord.

Trenutačni rekord popularnog Zelenog Pakla je 6:11,13 kojega je postavio Stefan Bellof s Porscheom 956 prilikom kvalifikacija za seriju 1000k sportskih automobila, davne 1983. godine.

Prije dva mjeseca, Porsche je s moćnom 919-kom oborio rekord u Spa i na neki način “osramotio” F1 bolide. Nijemci jako dobro vide potencijal svoga prototipa i nastavljaju s pohodom na rekorde.

Prvotni plan Porschea je bio držati novi pokušaj u tajnosti, ali u današnje vrijeme pametnih telefona vrlo lako dolazimo do snimki svih zbivanja, ma koliko god tajni bili.

Na videu u nastavku možete vidjeti stroj u akciji. Možemo slobodno reći da izgleda impresivno te da se protivi do sada znanim zakonima fizike.

U Spa je vožena službena trkaća verzija, s mnogo restrikcija koje pravilnik nalaže, no u Nordschleife dolaze s punim potencijalom bez ikakvih restrikcija!

Već postoje špekulacije da je rekord oboren i društvene mreže su prepune pitanja i predviđanja, ali za sada Porsche ne daje nikakve službene izjave.

S obzirom da takav automobil ne bi zadovoljio nijedan pravilnik trkaćih serija i s time da novo vrijeme neće biti postavljeno u kvalifikacijama ili za vrijeme utrke, potencijalno novi rekord će biti tehnički neslužben, no to i dalje neće umanjiti njegovu vrijednost, ukoliko ga obore.

Naime, nitko ne može proizvođaču zabraniti ovakve pothvate i izradu bolida i prototipova samo za rekorde pa makar i neslužbene. Uostalom, bilo bi jako zanimljivo kada bi se i drugi uključili u ovo “ilegalno natjecanje” jer bi tako zasigurno digli utrkivanje na neku sasvim novu razinu.

Sretno Porscheu i nadamo se kako nas neće dugo držati u iščekivanju i neizvjesnosti!