Na zadnjoj smo F1 utrci za VN Španjolske propustili ‘blagi’ incident, a radilo se o izvođenju katalonske himne i isticanju katalonske zastave pred početak događaja.

Španjolska motorsportska federacija je uputila oštru kritiku odgovornim osobama staze Catalunya zbog političkog incidenta prošlog vikenda.

Nakon španjolske himne, uslijedila ja katalonska, a uz zastavu Španjolske je istaknuta bila i Katalonije tokom uvodne ceremonije.

Iako se obje himne izvode od prve F1 utrke na Catalunyi od 1991. godine, predsjednik Španjolske motorsportske federacije Manuel Avino je iznenađen promjenom protokola.

Avino smatra da je odluka o izvođenju obje himne slanje političke poruke u napetom periodu između španjolske i katalonske strane jer se Katalonija na referendumu izjasnila za odcjepljenje od Španjolske početkom godine.

Avino nastavlja kako bi federacija da je bila upoznata s planom, spriječila izvođenje katalonske himne.

“Očito je da smo na VN Španjolske i da pravila nalažu izvođenje jedne himne, a to ne može biti druga osim španjolske, koja je jedina himna od 1970. godine”, stoji u Avinovoj objavi.

“Izvođenje druge himne nije bilo očekivano, kao i isticanje katalonske zastave, kojoj nije bilo mjesto na ovoj ceremoniji”, nastavlja.

“Promjena protokola s obzirom na aktualne političke okolnosti su jasan pokazatelj slanja političkih poruka putem sportskih kapaciteta u ovom izuzetno delikatnom trenutku za Kataloniju i Španjolsku”.katalonija

“Španjolska federacija nije bila informirana o promjeni protokola i ostala je iznenađena. Da je bila upoznata do toga ne bi ni došlo, kao ni isticanja katalonskih simbola”, zaključio je Avino.

Nije dugo trebalo da odgovorni vlastodršci staze nadomak Barcelone odgovore. Oni inzistiraju kako se obje himne izvode od prve utrke na Catalunyi.

“14 minuta prije starta, obje su se himne uvijek izvodile prije starta”, stoji u službenom izvješću. Protokol je uvijek bio isti: prvo ide španjolska himna, a potom katalonska. Takva je uvodna ceremonija oduvijek, kao i isticanje obje zastave”.

“Gospodin Avino je svjedočio ovome formatu prošle godine kao predsjednik španjolske motorsportske federacije”, stoji u zaključku.

Za kraj bi istaknuli kako je himna Španjolske izvedena u kraćoj verziji, dok je katalonska odsvirana u cijelosti.