U kasne sate jednog petka 1969. godine, zazvonio je telefon trkaćeg vozača Franka Gardnera.

“Halo Frank, ovdje Husche von Hanstein. Željeli bismo da voziš naš novi auto na Nurburgringu 1 000 km ovog vikenda”.
– Bio sam zauzet i preporučio sam im da zovu Briana Redmana.
“Brian je imao nesreću, još je u bolnici”, odgovorili su mi.
– Jo Siffert onda…
“Jo je također imao nesreću i u bolnici je”.
– Što se zaboga dešava tamo?, upitao sam ih.
“Pa naš novi auto nije lagan za vožnju”, odgovorio mu je van Hanstein, i nije se šalio!

“Porsche mi se obratio jer su imali manjak vozača, ali su imali novaca pa smo ja i David Piper prihvatili ponudu”.
“Ovi su automobili imali aluminijsku cjevastu šasiju koja je bila napunjena plinom za otkrivanje pukotina, a u kokpitu je bio pokazivač pritiska plina”.
“Ako je pokazivao nula, značilo je da šasija počinje pucati i da vratim auto u boks ‘Mit care’ (s pažnjom), na što sam im odgovorio: “Ako igla bude pokazivala nula, parkirat ću ga uz stazu i došetati nazad, uzeti svoje ‘dojčmarke’ i otići doma”.

“Šasija se toliko savijala da pozicija mjenjača nikad nije bila ista dvaput zaredom. Išao bih povući ručicu, ali ona tu više nije bila. Pitali su me da ga vozim u Le Mansu i ponudili mi odličan novac, ali sam im rekao: “Nikad nisam želio biti najbrži među vozačima u utrkama, želim biti najstariji, i tu mi se Porsche kršio s planovima.

“A tu je bio i motor. Imao je 300 konjskih snaga do 5 000 okretaja, a od 5 do 6 tisuća bi dobio novih 300! Bio je zaista velik užitak stisnuti ga i upravljati na naplatcima od 9 inča. Kompjuter je kazivao da će naplatci takve veličine dati automobilu brzine na pravcu, ali nije prokleti kompjuter bio zavezan u sjedištu tog auta po zavojitim Eifelovim planina”.

“David je napravio jedan krug na Nurburgringu i kazao da je premlad za poginuti. Padao je snijeg i kiša. Auto je bježao bokom i klizao u isto vrijeme. To je bio jedan od rijetkih slučajeva kad sam podigao koncentraciju iznad razine vlastitog poimanja, ali smo uspjeli završiti kao peti”.

Frank Gardner, Porsche 917