Nakon prve utrke sezone u Australiji, podosta je pitanja nad glavama F1 obožavatelja, a naročito onih koji se tiču utrkivanja na stazi.

Utrka u Australiji nas je dobrim dijelom podsjećala na VN Monaka zbog procesijske vožnje bolida za bolidom s malim razmakom.

Prema riječima Maxa Verstappena ni sekundu i pol brži bolid nije bio dovoljan za napad i pretjecanje bolida ispred. Gledateljima je unatoč impresivnim brzinama bolida kroz zavoje i novim obaranjima rekordnih vremena krugova izostao ključni sastojak – obračuni na stazi.

“Da sam gledao utrku na TV-u, samo bih prebacio program”, Max Verstappen

Je li uzrok neadekvatna staza ili je krivica u kompleksnoj aerodinamici novih bolida, najbolje je pogledati u bližoj povijesti. Staza Albert Park je unatoč zahtjevnoj polugradskoj konfiguraciji, svake sezone dopuštala akciju i pretjecanja na stazi.

Istina, nisu bila česta ni lagana, ali su bila izvediva za razliku od ove godine. Da nije bilo kazne u startnom poretku za Daniela Ricciarda i Valtterija Bottasa, pitanje je tko bi se uopće uspio probiti za poziciju na stazi.

Lewis Hamilton se složio s Maxovom tvrdnjom i dodao kako mu je nemoguće bilo prestići Sebastiana Vettela nakon faze sigurnosnog automobila.

Iako je bio preko pola sekunde brži u kvalifikacijama, ali i u utrci, snaga Mercedesa nije bila dovoljna za ozbiljnije ugroziti Ferrari. Došao bi mu na sekundu razmaka, a tada bi počeli problemi, bilo radi nedostatka prianjanja, nedovoljnog hlađenja pogonske jedinice ili povećane potrošnje guma.

Šansa za trkaće iskupljenje u Bahreinu

Sljedeća se utrka vozi u Bahreinu, na stazi koja dopušta borbu i pretjecanje, a naročito pogoduje novoj generaciji bolida jer ima širine i manevarskog prostora za razliku od tijesne VN Australije.

Ferrari ima brzinu na pravcima, tako da bi trebali biti vrlo dobri u Bahreinu, ali Mercedesova snaga u gotovo svim segmentima je vodeća sila.

Valja nadodati kako Red Bull ne misli stajati i gledati obračun na vrhu. Oni kažu da su imali najbrži bolid ovog vikenda u Albert Parku, ali da im se kockice nisu posložile već od subotnjih kvalifikacija.

Dramatičnosti u osobnoj borbi između Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona nam jedino nije nedostajalo. Hamilton je nakon kvalifikacija izjavio kako želi izbrisati smiješak s Vettelova lica da bi mu se sutra sve poput bumeranga vratilo.

VN Australije nas je svakako podsjetila da je nedjelja dan kada se osvajaju bodovi, ali i da sreća ima vijek trajanja te da se na nju ne smiješ oslanjati.

S velikim nestrpljenjem iščekujemo VN Bahreina, a jasniju sliku omjera snage između momčadi očekujemo tek iza četvrte utrke sezone.

1 KOMENTAR

  1. Utrka u Australiji je bila solidna. Očekujem uzbudljiviju utrku Bahreinu.
    Baš me zanima, kako će Haas proći na slijedećoj utrci?

Comments are closed.