Daniel Pedrosa pobijedio u direktnom obračunu Johana Zarca u samoj završnici dramatične utrke u Valenciji. Marc Marquez trećim mjestom sačuvao naslov svjetskog prvaka iako je skoro završio utrku u pjesku!

Hondin vozač Daniel Pedrosa je danas napravio točno ono što Jorge Lorenzo na Ducatiju nije. Odradio je posao za momčadskog kolegu, a naposljetku i sebe. Pretekao je Johana Zarca na ulasku u posljednji krug nakon što ga je pratio većinu utrke.

Marc Marquez je prvu polovicu utrke pratio vodećeg Zarca, a onda je uslijedio šok u prvom zavoju. Marquez je krenuo u napad na vodeće mjesto i nakon što je pretekao Zarca, jako je kasno kočio i u zavoju zamalo u potpunosti izgubio kontrolu.

Staza Valencia je vrlo teška za pretjecanje u kraljevskoj klasi, a danas je to pokazao Jorge Lorenzo koji je čuvao četvrto ispred kolege Andrea Doviziosa do trenutka kad je proklizao u zavoju i pao. Niti minutu poslije njega, Dovi je također završio u pijesku i utrka za naslov svjetskog prvaka je službeno okončana.

Na vrhu se vodila odlična borba između veterana Pedrose i rookija Zarca kojem je ovo bila najbolja prilika za pobjedu ove sezone. Junački se borio i sačuvao Yamahim obraz koja je imala jako težak vikend u Valenciji.

Valentino Rossi i Maverick Vinales su završili na petom i tek dvanaestom mjestu. Valja pohvaliti rookija Alexa Rinsa na Suzukiju koji je četvrtim mjestom ostvario nabolji plasman ove sezone.

 

Izjave osvajača postolja:

#1 Daniel Pedrosa: “Utrka je bila teška jer se nisam osjećao pouzdano s prianjanjem prednjeg dijela motora. Pokušavao sam pronaći perfektan osjećaj, ali na kraju sam vidio da je utrka na mojoj strani. Johan je bio jako dobar i težak za boriti se jer je kasno kočio i vrlo brzo skretao u zavoje. Jako sam ponosan što sam pobijedio pred domaćom publikom”.

#2 Johan Zarco: “Mislio sam da mogu pobijediti. Nisam obraćao pozornost tko je iza mene. Mislio sam da je Marquez, ali onda sam vidio da je Pedrosa. Kad me pretekao, bio je pametan jer je strpljivo čekao priliku. Pokušao sam ga opet napasti, ali gubio sam prednji kraj i da sam nastavio pritiskati, samo bih pao. Fantastično je osvojiti podij na kraju sezone”.

#3 Marc Marquez: “Odličan je osjećaj pobijediti prvenstvo. Tokom utrke sam nastojao biti smiren i kontrolirati situaciju, a onda sam si rekao: Ok vrijeme je da pritisnem. Iskreno, izgubio sam koncentraciju na točki kočenja za prvi zavoj. Kočio sam prekasno. Želio bih se zahvaliti Doviju i njegovoj momčadi na jako dobroj i fair play borbi do samog kraja!