Neobični slučaj Estebana Ocona

ocon

Neizvjesnost oko budućnosti talentiranog vozača Force Indije Estebana Ocona pokazuje da struktura sporta nije zdrava ni ispravna.

Estebana Ocona podupire Mercedes, a prije je bio pod Renaultovom zaštitom. Ovog je vikenda bio zvijezda kvalifikacija nakon osvajanja trećeg mjesta u Force Indiji za VN Belgije.

Situacija se prije ljetne stanke bitno zakomplicirala za 21-godišnjeg Francuza. Momčad Force India je dobila novog vlasnika zbog čega će najvjerojatnije ostati bez trkaćeg mjesta, a Renault i Mercedes su već potvrdili dvojac za iduću sezonu.

Mnogi vozači podupiru Estebana i nevoljko slegnu ramenom na upit o njegovoj situaciji. “Uvijek sam ga podupirao. Način na koji se odnosi sa sobom i kako radi na stazi su iznimni”, govori višestruki prvak Lewis Hamilton.

“Nažalost, Formula 1 je čudno okruženje gdje neke momčadi radije uzmu novac nego vozački talent. To znači da je struktura sporta kriva u vidu distribucije i upravljanja novcem”, opisuje Hamilton.

Ni drugim kolegama nije jasno kako jedan vozač njegova kalibra i kao zvijezda u nastajanju može ostati bez trkaćeg mjesta.

“Ne smije se dogoditi da netko s više novca dođe do mjesta prije boljeg vozača. To se nikada ne bi smjelo dogoditi. Upravno tijelo Formule 1 o ovome pod hitno treba nešto odlučiti”, dodao je Hamilton.

Bitan je bio i razgovor nakon kvalifikacija između Vettela i Ocona. Nijemac je upitao mladog kolegu što se događa s njima u 2019. godini, a ovako je tekla njihova komunikacija:

Vettel: “Dogodine? Još ništa”?
Ocon: Ne.
Vettel: Hoćeš biti u Force Indiji?
Ocon: Ne, mjesto je zauzeto.
Vettel: A je li? Tko?
Ocon: Hajde pogodi. Onaj tko ga je i kupio.
Vettel: Je, ali što je s drugim?
Ocon: Pa drugo donosi novac (Sergio Perez).

Iako je Oconu vjerojatno drago što ga podupiru višestruki prvaci, lijepe riječi mu neće biti od prevelike pomoći dok bude tražio trkaće mjesto.

Esteban je ovog vikenda postavio bolid Force Indije na mjesto koje im ne pripada, radi sve kako treba, mentalno je spreman na vrhunske dosege, ali opet na samo korak do ispadanja iz kruga 20 elitnih vozača. Sportska priča za kategoriju ‘tužno, ali istinito’.

Francuzu zasad jedino preostaje raditi što bolji posao jer jake izvedbe nikada neće proći nezapaženo. Zdravoj F1 momčadi više treba vrstan vozač od novca, inače će posljedice uskoro osjetiti. Pitajte to Williams.

1 KOMENTAR

Comments are closed.