U 69-godišnjoj povijesti Formule 1 nisu samo vozači i momčadi ti koji su obilježili ili obilježavaju sport, niti su samo staze zaslužne tako što su ostavile veliki utjecaj pri širenju Formule 1 kao globalnog fenomena.

Sve se to ne bi moglo upotpuniti bez poznatih i nezaboravnih događaja na stazi i van nje. Bilo kako bilo, Formula 1 će uvijek biti dom jednim od najoriginalnijih nadimaka junaka s vrućeg asfalta.

Nadimci poput “Icemana”, “Profesora” ili “Kišnog čovjeka” će uvijek ostati upamćeni kao glavni sinonim za gotovo svima znane vozače. No, što je s manje poznatim nadimcima koji svoju popularnost nisu mogli uzdignuti na razmjere ovih navedenih?

Jedan od svježijih primjera je nadimak pretprošlogodišnjeg svjetskog prvaka Nice Rosberga. Za nadimak “Britney” je zaslužan njegov kolega iz najranijih dana u Williamsu, australski veteran Mark Webber.

rosberg

Nadimak je dobio zbog facijalne sličnosti (iz mlađih dana) s američkom pop zvijezdom, a nordijska plava kosa je ponajviše zaslužna za stvaranje spomenutog nadimka. Prvi put je upotrijebljen na VN Brazila kad se Webber (“Aussiegrit”-australski borbenjak, op.ur) ironično javio svom pitwallu: ”Sudario sam se s Britney. Britney je u zidu”.

Putujući vremeplovom, odlučismo se vratiti u ’60 godine prošlog stoljeća kada je Graham Hill u razdoblju između sedam godina harao raskošnom uličnom stazom na Azurnoj obali. Zbog svog sedmogodišnjeg niza osvajanja plasmana na postolju te čak pet pobjeda, brkati je Britanac opravdao naziv “Gospodin Monako”.

graham hill

Još jedan u nizu britanskih prvaka nepošteđenih u prihvaćanju nadimka je bio veliki Nigel Mansell. Zbog svoje neizmjerne hrabrosti, nadimak ”Il Leone (Lav)” mu je dodijeljen za vrijeme talijanske avanture od strane gorljivih Tifosa. Zbog izvedbi na stazi je zaradio velike simpatije Ferrarijevih obožavatelja.

Nedaleko od sjedišta Tifosijevog grotla u Monzi, rodila se “Gorila”. Pukom je srećom Vittorio Brambilla imao priliku, pohvaliti se odnosom između nadimka i prezimena koji se dobro rimuje. Nadimak “Gorila” je dobio zbog svoje krupnije fizičke građe, nalik onoj kakvu često viđamo ispred noćnih klubova.

Nastavljajući put po Apeninskom poluotoku javljaju se dvije suprotnosti od vozača. ”Lopov iz Abruzzija” Luigi Fagioli će ostati upamćen po tome što je jednom pokrao svog sunarodnjaka Tazia Nuvolarija za pobjedu.

nino farina

S druge strane, isprva ironično da Nino Farino, prvi svjetski prvak nosi titulu “Gentlemana iz Torina” zbog njegove nemilosrdnosti i prljavosti na stazi. Međutim izvan staze svi su legendu Alfe Romeo opisivali kao jednu od najmirnijih i najprirodnijih osoba koje su ikad kročile u jednosjed.

U pravom smislu riječi, svjetski prvak Mike Hawthorn je bio gentleman. Zbog svoje sklonosti nošenja leptir-mašne za vrijeme utrke, dobio je nadimak “Le Papillon (Leptir)”.

Prvih sedam desetljeća oktanskog cirkusa je donijela brojna nezaboravna i maštovita imena vozačima. Preostaje nam samo da čekamo i otkrijemo tko će postati idući gentleman, ovisnik o sudarima ili leteći čovjek.

 

Nadimci aktualnih vozača:

Sebastian Vettel – Prstić, Daniel Ricciardo – Honey Bedger, Max Verstappen – Mad Max,  Nico Hulkenberg – Hulk, Sergio Perez – Checo, Fernando Alonso – Spanish Samurai, Esteban Ocon – Oconsistency, Danil Kvyat – Torpedo, Kevins Magnussen – KMag