Iako je prvi MotoGP vikend ove sezone već isplaniran, vozači će imati priliku odlučiti žele li raniji start utrke nego što je predviđen u 20 sati po lokalnom vremenu.

Prošle su godine vozači zahtijevali raniji start utrke i pomakli ga s predviđenih 21:00 u 19:00. Time su smanjili rizik od klizave rose koja se stvara na stazi zbog visoke vlage u tom dijelu dana.

Ove su se godine organizatori odlučili naći na sredini s vozačima i kraljevsku klasu stavili prema rasporedu u 20:00.

To je nezgodna situacija na koju je trostruki prvak Jorge Lorenzo već upozorio nakon što je dvaput pao na predsezonskom testu. Prema njegovom mišljenju start utrke iza 20 sati je poprilično opasan na Losailu.

“Moj je plan bio napraviti desetak krugova, što je pola dužine utrke, ali su temperature naglo opale, a povećala se razina vlage. Iako sam išao poprilično glatko i umjereno, pao sam dvaput”, kaže šesterostruki pobjednik VN Katra Lorenzo.

“Nadam se ranijem startu utrke i o tome ću zasigurno popričati sa sucima i sigurnosnom komisijom. Temperatura oko 20 sati počne dramatično opadati i to je jako opasno”, zaključio je Lorenzo.

I drugi su vozači potvrdili nesigurnost kasnog starta utrke. “Prošle godine smo započeli u 19 i po meni je to bolja i sigurnija varijanta”, kazao je najiskusniji vozač na gridu Valentino Rossi.

Lorenzov kolega Marc Marquez dodaje da bi ranija utrka doprinijela i boljem showu: “Prošle smo godine startali u 19 i utrka je bila jako dobra. Temperatura i vlaga su bile ok pa preferiram početak utrke u 19. Manje rizika za vozače i bolji show za gledatelje”, uvjeren je Marquez.

“Svaki dan su drugačiji uvjeti. Nekad vlaga započne ranije, a nekad nije”, objašnjava Ducatijev dvostruki viceprvak Andrea Dovizioso. Dodaje kako bi i njegova odluka bila sat vremena raniji start.

Rossijev kolega Maverick Vinales je bio najbrži u Katru na testiranju ove godine i priželjkuje raniji start, u 19 sati: “Moramo raspraviti sa sigurnosnom komisijom.

Nepredvidljiva priroda trkaće oaze u Katru bi i ove sezone mogla igrati važnu ulogu. Kišne padaline na ovdje nisu rijetkost. Na ruku vozačima ide što se staza jako brzo suši, kao što smo vidjeli pretprošle sezone, ali i tada imaju pune ruke posla ako žele završiti utrku.