MotoGP test u Tajlandu: Put u nepoznato

motogp

Staza Buriram u Tajlandu je najnovija postaja MotoGP kalendara. Utrka se vozi u listopadu, a trodnevni testovi započinju 16. veljače.

24 vozača će po prvi put okusiti stazu koja se nalazi 5 sati vožnje od Bankoka, na sjeveroistoku države. Izgrađena je 2014. godine i duga je 4,6 km. Sastoji se od pet desnih i sedam lijevih zavoja.

Ducati je započeo 2018. najbržim vremenom na Sepangu te su oba vozača zadovoljna novim motociklom. Šef momčadi Tardozzi obećava da ćemo i na Buriramu vidjeti Ducati u jakom izdanju. Moguće je i da osvanu s novim aero-krilcima kojima smo se nadali već u Sepangu.

Honda je na prvim ovosezonskim testovima najviše pozornosti posvetila motoru i voznim karakteristikama motocikla. Razvoj aero-krilaca im nije bio od glavne važnosti, iako smo čuli različite dojmove.

Pedrosa i Crutchlow su pozitivno ocijenili nova krilca, dok se aktualnom prvaku Marquezu nisu dopala. Nije napadao brzo vrijeme, već se fokusirao na prilagodbu i ocjenu novog motora.

Yamaha smatra da će manji grip na novoj stazi ići na njihovu ruku. Nakon prva dva pozitivna dana na Sepangu, treći je bio izuzetno težak. Nastavlja im se problem s nedostatkom gripa s kojim su se mučili proteklu sezonu. Vozači Vinales i Rossi su pozitivno ocijenili nova krilca, ali ne vrve pretjeranim optimizmom.

Suzuki ove sezone želi iskoristiti novu priliku. Alex Rins je nakon sezone obilježene ozljedama sada u potpunosti spreman. Pokazao je odličnu brzinu na Sepangu, a ni njegov kolega Andrea Iannone nije bio daleko. Oba su se vozača izjasnila spremnim u potjeri za top momčadima.

KTM je preko zime napravio impresivan korak naprijed s novom aerodinamičnom inovacijom. U drugoj sezoni očekuju bolje rezultate vozačkog dvojca Pol Espargara i Bradleya Smitha.

Najbolji rookie prošle sezone Johann Zarco još donosi odluku koji će motocikl koristiti u Tech3 Yamaha garaži. Početno zadovoljstvo prošlogodišnjom Yamahom je nakom malo vremena splasnulo kad je naletio na probleme koji su mučili Rossija i Vinalesa. Kolegu Jonasa Folgera će zamijeniti malezijski vozač Hafizh Syahrin, specijalist za kišu i promjenjive uvjete.

U najslabijoj momčadi MARC VDS ćemo gledati prošlogodišnje Moto2 aseve Franca Morbidellija i Toma Luthija. Debitanti se zasigurno neće zadovoljiti boravkom na kraju poretka i pokušat će izvući pokojeg asa iz rukava.