Moguć povratak staze Zandvoort u F1

zandvoort

Staza Zandvoort bi mogla biti domaćin Formula 1 utrke od sezone 2020. Navod je to jednog od suvlasnika nizozemske staze koja nije u kalendaru od 1985. godine.

Prije tjedan dana je provedena studija izvedivosti modernizacije staze od strane vlasnika objekta i grada Zandvoorta. Procijenjeni su organizacijski i logistički uslovi te financijski benefiti za potencijalnu VN Nizozemske.

“Vjerujem kako Liberty Media gleda načine na koji će način poboljšati sport i vjerujemo da znaju što im je činiti”, kaže suvlasnik Berhard van Oranje.

“Moje je mišljenje da Formula 1 treba stazu starog kova na kojoj ako pogriješite, završite autom u pijesku. Ne čudi nas činjenica da je Zandvoort među najpopularnijim stazama DTM vozača”, dodaje.

“Staza je jako izazovna i zabavna za vožnju, a i gledateljima za praćenje. Vjerujem da bi se odlično uklapila u strategiju Liberty Medije”.

Zandvoort trenutno ima FIA licencu drugog stupanja, a za podizanje na prvi moraju uložiti još najmanje 10 milijuna eura. Realan je scenarij da staza najranije bude spremna 2020. godine.

Trkaći direktor F1 Charlie Whiting je neslužbeno posjetio stazu ovog ljeta. Na sastanku s predstavnicima je iznio kako obavezno trebaju proširiti boksove i zonu oko njih.

Van Oranje objašnjava kako se u ambiciozni projekt trebaju priključiti Vlada i poslovni sektor za izvedivost: “Potreban nam je veći konzorcij da bismo privukli događaj u Nizozemsku”.

“Ako uspijemo, sjest ćemo za isti stol i vidjeti što je moguće za povrat investicije. Sljedeći je korak dogovor s menadžmentom F1 što sve moramo učiniti za osiguranje mjesta u kalendaru”, zaključio je Van Oranje.

Chase Carey je već naveo interes za VN Nizozemske s namjerom ulične utrke, ali Amsterdam i Rotterdam su odbacili takvu mogućnost.