Marc Marquez je pobjednik vrlo uzbudljive VN Češke koja se vozi na trkalištu Brno. Utrka je započela u kišnim uvjetima, ali staza se vrlo brzo sušila…

Oblaci su cijelog dana nadvijeni nad češkim Brnom i mjestimični pljuskovi su obilježili utrke u svim kategorijama. Vozači su se morali pripremiti na neizvjesne scenarije jer je pravovremena promjena motora ključna. Marc Marquez je danas to i pokazao, ranim i hrabrim prelaskom s kišnog na motor za suhe uvjete.

Ostatak družine predvođen Rossijem je ostao na stazi, ali Marquez bi u samo jednom krugu “skidao” zaostatak. Talijanova strana boksa je ponovno kasno reagirala, a Rossi još kasnije promijenio motor. Dva kruga “viška” s kišnim gumama po suhoj stazi su ga koštala vjerojatnog postolja koje je pripalo Danielu Pedrosu i timskom kolegi Mavericku Vinalesu.

Promjenjivi vremenski uvjeti, izazovna konfiguracija staze i visinske amplitude su bile recept za spektakularnu utrku. Borbe je bilo na svim poljima i vozači su nas oduševili pretjecanjima i majstorskim potezima.

Honde Marqueza i Pedrose su očekivano bile u jakoj formi po suhim uvjetima jer se Brno naziva “Hondinom” stazom. Bile su neuhvatljivi za glavne konkurente iz Yamahe. Marquez je izgradio vodstvo od preko 22 sekunde i u posljednjoj dionici utrke nije želio pritiskati.

Crutchlow je petim mjestom potvrdio napredak i nakon teškog početka sezone se vraća u formu. Uspio je pretestići vrlo dobrog Petruccija na novom Ducatiju i potom obraniti poziciju od Doviziosa koji konkurira za osvajanje naslova svjetskog prvaka.

Krug osvajača top 10 pozicija su osvojili braća Espargaro i Jonas Folger. Istaknuli bi Aleixa koji je dosta dobar dio utrke boravio na drugom mjestu jer je riskirao u istom krugu kao i pobjednik Marquez. Poslije je bio kažnjen da propusti tri vozača radi greške u boksu jer je prouzrokovao nesreću Suzukijevca Andrea Iannonea.

Sljedeća utrka se vozi za samo sedam dana na austrijskom Red Bull Ringu.