Marc Marquez je pobjednik dramatične VN Španjolske ispred Johanna Zarca i Andree Iannonea. Unatoč kratkim ravnicama, gledatelji su svjedočili još jednom MotoGP klasiku u Jerezu.

Marquez se sredinom utrke probio u vodstvo utrke ispred sunarodnjaka Jorge Lorenza, prvenstvenog rivala Andrea Doviziosa i Daniela Pedrose. Vodeća se skupina držala na okupu do ključnog trenutka u 17. krugu.

Lorenzo je odlučno branio drugu poziciju od Doviziosa i Pedrose, do trenutka kolegina napada koji se potom prekočio za zavoj Dry Sack. Dovi je povukao Lorenza za sobom da bi ih na izlasku iz zavoja Pedrosa u potrazi za prostorom obojicu eliminirao.

lorenzo pedrosa dovizioso
Trenutak prije nesreće

Nesretni trkaći incident između prekaljenog trojca je omogućio Marcu Marquezu novo povećanje bodovnog vodstva ispred konkurenata i širom mu otvorio put do petog naslova kraljevske klase.

Johann Zarco je nastavio s impresivnim rezultatima unatoč lošoj formi Yamahe koja se i ove godine mučila na vrućem jugu Španjolske. Francuz je unatoč friškom potpisu za KTM, nastavio čuvati obraz marke iz Iwate.

Andrea Iannone se izborio za mjesto na postolju nakon borbe s Danilom Petruccijem do zadnjeg metra. Talijan nastavlja niz osvajanja bodova, ali i postolja jer je na zadnjoj utrci u Teksasu završio treći.

Valentino Rossi se nalazio u grupi koja se borila za postolje, ali ovo nije bio Yamahin dan te je peto mjesto bilo maksimum za Doktora. Otuđeno sedmo mjesto Mavericka Vinalesa je samo potvrda Yamahinog problema i deficita za Hondama i Ducatijima.

Sljedeća se utrka vozi za dva tjedna u kultnom francuskom Le Mansu.

marquez

Izjave osvajača postolja:

#1 Marc Marquez: “Znao sam da mogu pobijediti. Start iz drugog reda nije bio idealan, ali bio sam pametan i pritiskao sam. Ovdje je utrka jako duga i morate upravljati stvarima. Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvom formom. Staza je bila prljava od kamenja i kad sam proklizao, jedva sam se izvukao. Bio je to pravi Marquez style”.

#2 Johann Zarco: “Nekad ti se mora posrećiti. Danas je bilo dobro. Startao sam s trećeg mjesta, ali utrka nije bila laka. Bilo je teško jer mi je nedostajalo ubrzanja. Nadao sam se da ću uhvatiti vodeću grupu, ali nisam uspio pa sam vozio svoju utrku. Onda sam vidio da su se svi razbili i nisam mogao vjerovati. Poslije toga sam nastojao ostati pribran i osvojiti velikih 20 bodova”.

#3 Andrea Iannone: “Pogriješili smo izbor guma. Odabrali smo srednje, ali smo na kraju započeli utrku na tvrdima. Mučio sam se većinu utrke zbog te greške, ali možemo biti sretni s postoljem ovog vikenda. Moramo poboljšati neke stvari s motociklom, ali svakako pozitivan rezultat”.