Marc Marquez je došao do pete uzastopne pobjede na VN Amerike u teksaškom Austinu. Glavni konkurent Maverick Vinales okončao utrku padom u četvrtom krugu.

Dvostruki prvak Marquez je potvrdio status kralja Texasa uvjeljivo pobijedivši utrku ispred Valentina Rossija i momčadskog kolege Daniela Pedrosa. Iako mu je Pedrosa na startu uzeo vodstvo utrke, Marquez ga je mirno pratio i nakon pretjecanja sagradio sigurnu prednost.

Istaknuti dio utrke se dogodio već u 4. krugu kada je vodeći u bodovnom poretku Maverick Vinales izgubio kontrolu i završio utrku u pijesku. Na veliko razočaranje obožavatelja, 22-godišnji Španjolac se u brzom zavoju našao malo van idealne trkaće linije što ga je koštalo plasmana, ali srećom je prošao bez ozljeda.

Valentino Rossi je odličnim rezultatom iznenadio samog sebe. 38-godišnji veteran je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku i razuvjerio skeptike kako je njegovo vrijeme prošlo. Pokazao je vrhunsku formu i fizičku spremu u finišu utrke kada je nakon s(p)retne obrane od odličnog rookija Johanna Zarca krenuo u pohod na drugoplasiranog Pedrosu i uspješno se izborio za drugo mjesto.

Četvrto i peto mjesto su zauzeli najbolji vozači nezavisnih momčadi Cal Crutchlow na Hondi i Johann Zarco na Yamahi. Vodili su veoma zanimljivu borbu daleko od vodećih, ali i na sigurnoj udaljenosti od najbližeg pratitelja Andrea Doviziosa na Ducatiju.

Zavojita i tehnički zahtjevna staza nije odgovarala Ducatijevcima koji nisu mogli iskoristiti puni potencijal snage motora. Jorge Lorenzo se grčevito branio u zadnjim krugovima od Talijana Iannonea na Suzukiju, ali je morao prepustiti poziciju bivšem vozaču Ducatija.

Sljedeća se utrka vozi za dva tjedna u španjolskom Jerezu.

Izjave osvajača podija:

  1. mjesto – Marc Marquez
    “Utrka je bila teška, naročito jer sam u početku morao biti miran jer sam odabrao tvrde gume. Sredinom utrke su počele dobro raditi i tek sam onda mogao biti konzistentan i krenuti naprijed. Veoma sam sretan jer nakon pada u Argentini su stvari izgledale loše. Prvenstvo je dugo i trebamo ostati pribrani i nastaviti raditi, korak po korak”.
  2. mjesto – Valentino Rossi
    “Utrka je bila veoma teška, ali sam uspio ostati blizu Hondi. Ponekad bih zaostao za njima, ali imao sam dio staze na kojima bih im se opet približio i održao razmak. Poslije sam vidio da će Marquez biti neuhvatljiv, ali znao sam da imam istu gumu kao Dani i da ću ga moći napasti i prestići. Ovo mi je najbolji rezultat u Austinu i osvojili smo dosta bodova”.
  3. mjesto – Daniel Pedrosa
    “Sretan sam današnjom izvedom, vodio sam utrku, imao sam dobar start i zadovoljan sam vožnjom. Pred kraj utrke dok sam bio drugi, pokušao sam sačuvati poziciju, ali desna strana prednje gume više nije prijanjala. Bio bih blizu pada u desnim zavojima, a pošto sam pao u Argentini, sad mi je bilo bitno završiti utrku”.

screenshot:  facebook.com/marcmarquez1993