Mad Max: Tata je kriv što sam najagresivniji vozač na stazi

max verstappen

Max Verstappen je spreman pokazati svima tko je glavni na stazi. Otkad je ušao u F1, njeguje reputaciju jednog od najagresivnijih i najbržih vozača.

Verstappen vjeruje da je glavni krivac za takav stil njegov otac Jos Verstappen. To nas ni ne iznenađuje s obzirom da mu je očev nadimak za vrijeme F1 karijere bio “Jos The Boss” zbog borbenosti i žilavosti na stazi.

Max je već pokazao zube u unutarmomčadskom obračunu s Carlosom Sainzom, pobijedio u prvom nastupu za Red Bull, maestralno odvozio kišnu VN Brazila i dvaput pobijedio u završnici sezone nakon što je Red Bull uhvatio korak za vodećim momčadima.

“Moj stav dolazi od oca. Nitko nije tvrd prema meni kao otac, bez obzira što svi drugi govore, nitko nije bio tvrd kao on”.

verstappen

“Dinamika našeg odnosa nije ni blizu kakvu recimo ima Lewis ili Jenson sa svojim ocem. Kad sam bio klinac, on mi je tunirao motore i bio moj mehaničar. Putovali smo uvijek udvoje na staze i bio mi je više od oca. Svaki dan smo skupa radili”, govori Max.

“Jako smo puno putovali i davao mi je bezbroj savjeta. Bio je uvijek tu kad bih imao pitanja i odlično je bilo s njim dijeliti iskustvo. Jako sam dobio na tom znanju”.

Max se potom prisjetio dvotjednog go-kart izleta u Italiji kad mu se otac pridružio na stazi. “Tata je uzeo kart s nešto jačim motorom i tako je bio dvije do tri desetinke brži od ostalih po krugu”.

“U jednom bi danu napravili 30 do 40 utrka po 5 krugova. Svakog bismo puta startali s drugih pozicija i otac je uvijek bio najbrži. Uvijek bi me pretjecao i bio brži od mene na startu. U tim sam utrkama dobio mnogo trkaćeg iskustva”.

Verstappen navodi da se puno toga može naučiti u takvim stintovima od pet krugova i napredovati.

“Vozili smo samo petokružne utrke jer se obično nakon pet krugova utrka smiri, ali u prvim krugovima možete jako puno toga naučiti”.

“Stali bismo nakon pet krugova pa bi me tata proveo što sam mogao bolje učiniti, a tada bi se ponovno vratili utrkivati startajući s drugih pozicija”.

“Mnogo akcija koje izvodim započinju od starta jer sam se tako naučio pravilno utrkivati, a poslije pametno voziti”.

Verstappen Hamilton
Max se ne ustručava pri borbi s višestrukim prvacima poput Hamiltona i Vettela

Osim na stazi Max se morao naučiti nositi s bremenom slave i pritiska u mladoj dobi. “Postoje stvari i određene situacije koje mogu biti dobre ili loše, ali uvijek nešto možemo naučiti”, mudro će Max.

“Znam da ne mogu izaći s prijateljima u ludi provod u Amsterdamu jer to bi bilo na svim naslovnicama medija idućeg dana. Moramo učiti i mnogi su mi prijatelji trkači tako da ne partijamo puno”.

“Ja uopće ne mogu partijati s obzirom na život koji vodim. Uživam na stazi i pokušavam dati sve od sebe i biti najbolji”.

Unatoč visokim očekivanjama i učestalim pohvalama te pozornosti koju privlači, Max je izuzetno razuman i odbija potpasti pod pritisak epiteta budućeg F1 šampiona.

“O tome uopće ne razmišljam. Nisam si nametnuo nikakve ciljeve tako da ću sačekati i vidjeti, ali lijepo je čuti takve pohvale jer znaš da činiš dobar posao. Nastojim dati sve od sebe, a onda ćemo vidjeti razvoj situacije. Najgore si je nametnuti ciljeve pa se razočarati ako ne uspiješ”, zaključio je mudri Mad Max.