Zvijezda Formule 1 i četverostruki svjetski prvak Lewis Hamilton se našao među imenima bogataša na spisku Paradise Papersa. Lewis je prema novotkrivenim podacima izbjegao plaćanje poreza na privatni avion vrijedan 16,5 milijuna funti.

Četverostruki prvak Hamilton je izbjegao plaćanje 3,3 milijuna funti poreza tako što je predočio nabavku aviona u poslovne svrhe tj. iznajmljivanje, dok ga je u stvarnosti koristio za vlastite potrebe, bilo poslovne ili razonodne prilike.

Hamiltonovo se bogatstvo procjenjuje na oko 130 milijuna funti i među 10 je najplaćenijih sportaša Velike Britanije. To ga međutim nije zaustavilo da izbjegne plaćanje poreza na raskošnu nabavku.

Bastion istraživačkog novinarstva list Guardian je objavio tzv. Isle of Man shemu koja je pod istragom domaćih tijela. Radi se o principu da bogate osobe umjetno stvore biznis preko kojeg sami sebi “iznajmljuju” luksuzne privatne avione ili jahte.

Hamiltonu se ne pribada samo nabavka impozantnog crvenog aviona Bombardier, već i hangara za koji nije platio 1,5 milijun funti poreza.

Prema Guardianu, ovakva izbjegavanja poreza nisu ilegalna te da su Hamiltona upozorili njegovi odvjetnici da su poslovi u skladu s britanskim pravom. Međutim, ovakvo “umjetno” poslovanje prema pravnim profesionalcima je potencijalno zlouporabno i nije u skladu s europskim pravnim normama.

Paradise Papers je specijalno istraživanje lista Guardian s 95 medijskih partnera diljem svijeta. U javnost su pustili 13,5 milijuna dokumenata s dva offshore pružatelja usluga i 19 poreznih oaza.

Dokumenti otkrivaju neke od najvećih financijskih utaja najvećih svjetskih korporacija ili privatnih osoba. Također pruža na uvid mnoštvo načina na koji se izbjegavalo plaćanje poreza.