Britanski magazin ”Autosport”, biblija auto-moto sporta, objavio je ovog četvrtka da su šanse Hrvatske za WRC domaćinstvo 2019. godine vrlo male. No, mislim da smo mi u ovom slučaju mudriji od ”Autosporta” koji Hrvatsku gleda kroz gorku činjenicu da ne postoji na karti svjetskog auto moto sporta.

Premijer Andrej Plenković i Vlada RH su podržali WRC inicijativu što u prijevodu znači da su odriješili kesu. Dalje, to znači da WRC dolazi jer kako znamo to iz primjera svih mogućih sportova, gdje ima para – ima i muzike.

Evo vam najbolji primjer – Formula 1 za koju je čak 21 država odriješila kesu (a to su malo veće sume). WRC ima samo 13 utrka, ali tu se radi o nešto sadržajnijem programu od po četiri dana jurnjave prekrasnim hrvatskim krajolicima…

wrc francuska
Kadrovi iz WRC-a s kojima bi se Hrvatska urezala u pamćenje globalne publike

F1 ovaj srpanj izvodi ekshibiciju s čak četiri utrke u mjesec dana. Dakle, može se…

Ili, npr. rukomet koji je u nas s najvećim svjetskim priredbama na “redovnoj bazi”. To je zato jer naši rukometni pregaoci pronalaze način da se kod nas stalno održavaju svjetska ili europska prvenstva.

Poleposition je prije tjedan dana objavio sretnu vijest iz Banskih dvora na Markovom trgu. S obzirom da bi WRC u 2019. u Hrvatskoj bio daleko najveći sportski događaj od oslobođenja u Hrvatskoj (malo veći od Kraljice ili Hanžekovićeva memorijala..), očekivali smo da će i drugi mediji objaviti isto.

”Ni mu, ni bu..”. Dobro, mediji u nas postaju fikcija i sve ovisi kad će HAKS dati neku objavu. Onda kreće ”medijska” lavina kao što u subotu navečer, ako ne prođemo Ruse, kreće tradicionalna kritika.

HAKS-u nije lako. Ovo bi bio najveći događaj bez premca i trenutno se vrlo pažljivo biraju koraci. Informacije pristižu na kapaljku. Znamo da su involvirani Juraj Šebalj i Daniel Šaškin, a to daje garanciju da smo na dobrom putu.

Dakle, sljedeća stepenica je: HAKS će izviditi kod vodstva WRC-a kakve su nam šanse i nadajmo se, uskoro nešto konkretno objaviti.

Dragi čitatelji, oduševljeni smo vašim reakcijama na vijest o WRC-u, naročito onih koji se javljaju za volontiranje. Mogla bi ovo biti predivna priča iz Hrvatske. Cijela će auto-moto zajednica biti ujedinjena i pomoći ovom spektaklu koji će podignuti Hrvatsku s koljena i staviti je na svjetsku motorsportsku kartu.