Iako na Misanu nije uspio doći do prve pobjede u kraljevskoj klasi, Fabio Quartararo je ponovno ukrao show. Vodio je gotovo cijelu utrku i do posljednjeg se kruga borio s dominantnim Marcom Marquezom.

Yamaha je u Misanu ovog vikenda proradila, ali nikome kao u rukama 20-godišnjeg Francuza. Tvornički vozači Maverick Vinales i Valentino Rossi su ostvarili solidan rezultat s postoljem i četvrtim mjestom, ali je Quartararo na satelitskoj Petronas Yamahi bio klasa za sebe.

Što je on radio i kako mu je uspjelo, pitaju se mnogi, a naročito kolege s Yamahe. Fabio je u brze zavoje ulazio s najvišom brzinom od njih i izgledalo je kao da s tim nema većih problema.

Yamaha je bila kompetitivna na Misanu. Da Honda nema superbrzog Marqueza, Quartararo bi slavio prvu pobjedu u kraljevskoj klasi. Iako je podlozi ovog vikenda nedostajalo prianjanja (gripa), Quartararo je bez većih problema svladavao izazove za razliku od kolega koji su se mučili.

Quartararo osim što je tokom utrke bio vidno brži od kolega, najviše je vremena dobivao na izlascima iz zavoje. Valentino Rossi se pita u čemu točno leži tajna i pretpostavlja da se radi o fizičkoj visini.

“Možda je bio brži jer smo mi malo viši, ali ne znamo točan razlog. Moramo pronaći riješenje. Maverick i Fabio su bili brži od mene i Franca jer nam je nedostajalo gripa”, kaže Rossi.

“Mučimo se s prianjanjem stražnjeg kotača, naročito u usporedbi s Quartararom. To mu omogućava bolje ubrzanje jer kada kotač drži podlogu, onda bolje primaju gas i izlaze iz zavoja”, objašnjava Doktor.

Rossi napominje kako su napravili nešto posla na motociklu tokom ljetne stanke i poboljšali balans paketa u usporedbi s prvom polovicom sezone. Smatra kako su sada bolji na kočenju i ulasku u zavoj, ali da im još uvijek fali ubrzanje te da na tome gube za svim konkurentima.

Quartararov kolega Morbidelli smatra da tajna Fabijova uspjeha leži u brzim zavojima. “Uspijevao je ulaziti u brze zavoje jako brzo i s malo truda. Ne znam kako mu to uspijeva”, priznaje Talijan. “Svakako je u ovom trenutku u vrhunskoj formi i morat ću se jako potruditi za dosegnuti tu razinu”, zaključio je.

Marquez je gotovo cijelu utrku pratio Quartarara u stopu i skenirao mu slabe i jake točke na Misanu. Peterostruki je prvak pohvalio Fabija i njegovu uglađenu tehniku vožnje.

“Bio je konstantno jako precizan u brzim zavojima. I sa zavjetrinom sam ga jako teško pratio kroz njih. Bio je jako brz u zavoju 11 i mislim da ga ne bih prestigao u zadnjem krugu da je uspio ostati ispred mene na tom mjestu”, kazao e Marquez.

Tvorničke su Yamahe dobile nova poboljšanja na polju performansi, ali im to nije pomoglo u borbi s pobjedničkim duom. Očekuju nastavak dobre forme i gaje optimizam jer smatraju da su nakon dugo vremena na dobrom razvojnom putu.

“Ovog su vikenda Quartararo i Maverick bili brži jer su bolje vozili, a ne zbog novih dijelova. Zadovoljan sam poboljšanjima i nastavit ću ih koristiti”, zaključio je Rossi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.