Od 1907. godine naovamo, 247 vozača je smrtno stradalo na 60 km dugom trkalištu Isle of Man, najadrenalinskijim cestama na britanskom otoku Manu.

Otok se nalazi u Irskom moru između Velike Britanije i Irske, jugo-istočno od Belfasta i sjevero-zapadno od Liverpoola.

Otok je naseljen 6 500 godina prije Krista, ali cijeli svijet je za njega saznao nakon 1907. kad su na njemu krenule utrke koje su ih dovele do epiteta najveća svjetska moto utrka, u auto-moto svijetu čak uz bok Monte Carlu, Le Mansu ili Indianapolisu.

Još samo da nije toliko tragična…

Formula 1 je napustila stari 22-kilometarski Nuerburgring 1976. nakon gadne nesreće Niki Laude, a radi se o pravom trkalištu. No, ništa ne može natjerati motocikliste da napuste Man koji je pojam moto utrka.

O 1949. do 1976. ova je utrka čak bila dio Svjetskog motociklističkog prvenstva za VN Velike Britanije, ali je ipak nakon toga prebačena na susjedni, mnogo veći otok. Za Svjetsko prvenstvo su na Manu pobijeđivali Giacomo Agostini, Mike the Bike Hailwood, Phil Read, Carlo Ubbiali, Jim Redman, John Surtees, Dieter Braun. Legendarni Joey Dunlop je kasnije došao do čak 26 pobjeda (1976-2000)!

Od 1907. počelo se s brzinski ispitima s pojedinačnim startom da bi u 40-ima i 50-ima bilo i masovnih startova. Danas se starta svakih deset sekundi. Ove godine se voze klase: TT Superbike (isti kao i za SP superbikea), preko 750 do 1000 (4 i 3 cilindra) i od 850 do 1200 (2 cilindra).

Radnja se odvija na brdskoj stazi znanoj TT. Proteže se urbanim dijelovima gradova Douglas i Rammsey, kroz pitoreskni seoski dio, poljskim i šumskim dionicama te brdskim sekcijama s pogledom na more. Sve je to na uskoj i zavojitoj cesti koja je vrhunski izazov za najodvažnije vozače današnjice.

Kadrovi s Isle of Man TT utrke nisu ravnodušnim ostavile nikoga. Šok i nevjerica se lako isčitaju s lica gledatelja nakon samo nekoliko sekundi onboard jurnjave.

Nakon što pogledate samo prvu minutu, bit će vam jasno zašto je utrka i danas jedna od najprestižnijih motorsportskih događaja, unatoč visokom riziku po natjecatelje, a ponekad i publiku.

Opasnost vreba na svakom uglu, bilo od nezgodnih hupsera, ivičnjaka, suhozida, stabala, stijena…Najlakše je opisati jednom riječju – ludnica.

Onboard video legendarnog dvojca Guy Martin i Michael Dunlop: